Juknaitė, Vanda; Glaslandet; 1995

Litauen berättarMycket lite litauisk kvinnolitteratur är översatt till svenska. Bokförlaget Tranan, som ger ut böcker från hela världen, har gett ut en novellsamling av ett antal litauiska författare, Litauen berättar: Att avregistrera ett spöke. Ett par av dem är skrivna av kvinnor och dessutom intressanta för Feministbiblioteket. Jag recenserar varje novell för sig.

Glaslandet handlar om en kvinna som inte mår bra. Hon har en son som är bebis och som hon inte vet om han kommer att överleva. Tiden då det utspelar sig är inte helt självklar för mig, men en antydan om landets valuta vittnar om att det är under sovjettiden. Dessutom verkar det hända saker i landet så jag skulle gissa att det handlar om 1990. Äktenskapet är dåligt och maken verkar varken bry sig om sin fru eller sina barn. Till råga på allt blir kvinnan utsatt för sexuella trakasserier av läkarna hon behöver gå till för sin egen del.

Det är en mycket sorglig novell och det finns hela tiden en krypande känsla av ofrihet. Jag kan än så länge inte mycket om litauisk litteratur och kanske inte heller så mycket om deras historia, mer än grova drag. Därför är det svårt att läsa in eventuell symbolik och det finns inte heller mycket skrivet om författaren på något för mig begripligt språk (och google translate fungerar inte perfekt) så jag kan inte göra efterforskningar. Jag kanske borde läsa den igen när jag har läst fler böcker i min Baltikum-utmaning!

Läs mer: Adlibris, Bokus

4 pingar

  1. […] Jurga; Häxan och regnet: 1993 Juknaitė, Vanda; Glaslandet; 1995 Kalinauskaitė, Danutė; Att avregistrera ett spöke; 2004 Radvilavičiutė, Giedra; Hejsan; 2004 […]

  2. […] Glaslandet – Vanda Juknaitė […]

  3. […] har jag läst flera noveller ur Tranans novellsamling Att avregistrera ett spöke. Min favorit var Glaslandet av Vanda Juknaitė som jag fått rekommenderat av en läsare som är från […]

  4. […] Glaslandet av Vanda Juknaitė: Det är Sovjetunionen i delrepubliken Litauen och imperiet är på väg att falla samman. Mitt i detta stor en moder med sitt nyfödda barn och hennes maken ser hon knappt röken av för han håller på med viktigare saker. Hon är ofri, både i stort som sovjetisk medborgare och som mor och hustru. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.