Veckans kulturfråga: Ovanliga litteraturländer

Världskarta

Linda på Enligt O har varje vecka en kulturfråga på sin blog och nu i veckan frågade hon om ovanliga litteraturländer, alltså länder som inte är Sverige, Storbritannien och USA och undrade vilka länder vi gärna läser från utanför denna bekvämlighetszon. Nu är mitt svar kanske inte vad jag verkligen läser, utan hur jag ser på mig själv som en världsläsare (jag måste skriva detta, då min statistik faktiskt är offentlig).

Jag försöker läsa mycket litteratur från Norden, eftersom det alltid har varit ett intresseområde för mig. Böcker på danska och norska. Enklare deckare att lyssna på från Norge, Danmark eller Island. Finlandssvensk litteratur. Klassiska favoriter såsom Lise Nørgaard och Märta Tikkanen. Har finns massor av spännande saker!

Jag är också germanofil och försöker läsa från Tyskland och Österrike. Jag försöker nog mer än läser tyvärr, eftersom jag hoppas att kunna läsa på originalspråk och sen tryter orken.

Utanför Europa läser jag mycket från Asien och Afrika. Nigeria är ett land med många nya författare, som jag gärna läser. Förra året hade jag en utmaning till mig själv att läsa mer från Sydafrika och jag läste hela nio böcker därifrån. I Asien hade jag en viss koncentration till Kina samt Sydostasien förra året. Jag läste från Singapore, Malaysia och Indonesien och det är ett spännande hörn! Mycket feelgood, vilket är roligt.

Jag ska läsa från 40 olika länder 2021, är det tänkt. Ge mig gärna tips på bra världslitteratur från dina favoritländer!

2 kommentarer

 1. Jag gillar att böcker från lite ”lättsamma” genrer börjar gå att hitta även från länder utanför Europa. De säger också mycket om samhället. Tyvärr få som översätts till svenska, men på engelska är det lättare.

   • Hanna17 januari, 2021 kl. 10:18
    Författare
   • Svara

   Håller helt med! Gillade böckerna från Malaysia och Indonesien som jag läste, även om de väl inte var de bästa feelgood-romanerna i mannaminne. Kevin Kwan är ju bra, men han är väl kanske väl mycket amerikan 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.