Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack stöder inte längre anpassad CSS. Läs WordPress.org-dokumentationen för att lära dig hur du tillämpar anpassade stilar på din webbplats: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Månadens feminist: Kaya Ålander

Månadens feminist: Kaya Ålander

Kaya Ålander

Kort fakta

  • Född 1946 i Malmö.
  • Var medlem i det feministiska proggbandet Röda bönor på 70-talet.
  • Fortfarande verksam musiker samt  kyrkopolitiker (v).

Kaya Ålanders feministiska gärning

Kaya Ålander var en av nio medlemmar i det feministiska proggbandet Röda bönor. Bandet bildades 1973 i Lund och hade allt som allt 13 medlemmar under tiden fram till 1982, då bandet upplöstes. Röda bönor var Sveriges första tjejband och bestod enbart av tjejer, med ett undantag på deras första platta. Kaya Ålander var sångare, men spelade även bas, gitarr och mandolin.

Det var när Kaya var student i Lund som hon fann sina vänner i Röda bönor. Musiken har alltid funnits i hennes liv och finns där fortfarande. Ålandet är idag utbildad fritidspedagog, men har även en fil kand i bland annat nordiska språk och litteraturhistoria. Sedan har hon gått en musiklinje på Birkagårdens folkhögskola i Stockholm.

Röda bönor släppte tre plattor och några av deras mest kända låtar är en parodiversion på Oh Carol, Diskoteksjakt, Sången om sexualmyterna, Det ska bli slut på rumban och Nu har vi tröttnat. Bandet upplöstes 1982, men har efter det då och då återförenats för olika spelning.

Kaya Åhlander la inte musiken på hyllan när Rada bönor upplöstes. Hon gav ut en soloplatta och har senare samarbetat med Jan Hammarlund. Hon har även sjungit i band kopplade till den svenska FNL-rörelsen. Hon gör fortfarande musik och tornerar varje sommar.

Tidningen Feministiskt perspektiv träffade Kaya Ålander efter en spelning 2011 och då berättade hon att hon inte längre kallar sig feminist, men att hon ÄR en feminist:

– Jag kallar mig inte för feminist idag, men skulle någon annan få sätta etikett på mig så skulle den lyda feminist. Jag lever och lär som en feminist men jag tänker inte på mig själv i termer längre. Jag ser mig inte som någon -ist över huvud taget. Jag anser att det är väldigt viktigt att reagera på varje förtryck. Akta sig för att normalisera. Den kampen tror jag pågår resten av livet. Men kampen börjar alltid med en själv.

Under flera mandatperioder har Ålander varit aktiv kyrkopolitiker och representerat vänsterpartiet i kyrkomötet. Hon lyckades också bli viral i våras när DN intervjuade henne och frågade om hon hade bunkrat inför den kommande pandemin.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Dyngbaggen (@dyngbaggegalan)

Kaya Ålander och jag

Jag har ingen som helst relation till Kaya Ålander, men en man som följt min blogg länge, tyckte att Röda bönor borde vara soundtrack till min blogg. Jag älskar progg och 70-talet så varför inte? Och Kaya Ålander verkar sannerligen vara en rolig figur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.