TV-serien Björnstad efter en bok av Fredrik Backman

Björnstad

Fredrik Backmans bok Björnstad har filmatiserats och visas på HBO. Jag har sent omsider sett klart serien och är glad att jag gjorde det. Det är alltid lite svårt för mig att se serier där jag läst böckerna, tex så har jag bara sett ett avsnitt av Störst av allt (måste genast åtgärdas!).

I jul såg jag många TV-serier, vilket är lite ovanligt för att vara mig. Jag brukar mer surfa än glo på TV, men nu har även jag funnit in i seriernas underbara värld. Jag ser vissa med min make, men många själv. Björnstad såg jag själv, eftersom maken inte var särskilt intresserad. Det räcker med en serie där jag liksom drar med honom genom varje avsnitt och den kvoten är fylld av Min fantastiska väninna.

Björnstad handlar om en hockeylag på en liten ort och där den nya tränaren motarbetas. När hans dotter anmäler lagets bästa spelare för våldtäkt, blir stämningen i den lilla byn minst sagt spänd. Det här är huvuddragen i handlingen och det som även är med i serien. I boken finns många fler personer och bihistorier med, men så måste det också få vara.

Jag tyckte om serien och den följde boken väl. Det som gjorde att det tog ett tag för mig att se klart den var att den var så mörk. Fredrik Backman är ju känd för att vara mer feelgood, även om han ofta blandar in jobbiga saker. I serien hade de tagit fasta på det mörka och gjort det till en feelbad-serie. Det var inte fel, men jag tyckte att det blev lite tungt.

När det gäller skådespelarinsatserna tycker jag att de överlag var bra. Jag gillade Miriam Ingrid som Maya och även också Ulf Stenberg som tränaren och pappan Peter. Jag tycker att Ulf fångade Peter från boken mycket väl. Sedan gillar jag att ungdomarna pratar dialekt, vilket gör att det känns mer genuint. Jag fick en bra känsla för gruppdynamik och tonårsproblem när jag såg serien, vilket stämde bra överens med boken.

Det är roligt att det görs svenska serier och Björnstad kan jag verkligen rekommendera. Jag tror inte att man behöver ha läst boken för att se serien, men för din egen skull tycker jag att du ska läsa boken först. Den är väl värd det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.