Szymborska, Wisława; Dikter 1945-2002; 2003

DikterJag läste några av Wisława Szymborskas dikter före jul då jag ville läsa alla nobelpristagare på 90-talet. Jag blev helt hänförd och har länge tänkt att införskaffa mig ett ex av hennes samlade dikter. Jag fann på nätet att det finns dem som tolkat hennes dikter ur en feministisk synvinkel och då slog jag till. Om andra kan se feminism i hennes dikter, så ska väl jag inte vara sämre. Alla dikter är inte om kvinnor, men många är det, flera dikter är om henne själv som poet, hon hyllar både kända och okända kvinnor. Det räcker för mig och dessutom är Wisława Szymborska en av mina absoluta favoritpoeter.

Det finns så mycket att säga att jag knappt vet var jag ska börja. Jag har satt hundöron i boken för att markera mina favoriter. Hela boken är nu full av vikta hörn. Några favoritdikter om jag bara måste välja några få: Hanna (såklart), en dikt om en piga från 1957, Tyst minut för Ludwika Wawrzyńska, om en kvinna som omkom efter att ha räddat barn ur eld från samma år, Manlig skönhetstävlan med härlig ironi från 1962 samt Kvinnoporträtt om hur en rätt så vanlig kvinnas liv såg ut med barnafödande och jobb i hemmet från 1976.

Wisława Szymborskas Dikter är något alla borde ha i sina hem och plocka fram när man vill ha en liten mysstund för sig själv med härliga och tänkvärda dikter.

Läs mer: Adlibris, Bokus

1 ping

  1. […] Wisława Szymborska är en av mina favoritpoeter och hon har en hedersplats är på Feministbiblioteket. Jag har […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.