Skåhlberg, Anette & Dahlquist, Katarina; Känn med hen; 2012

Känn med henKänn med hen från Sagolikt förlag kom bara några veckor efter det att Olika förlag gett ut boken Kivi och Monsterhund, den första barnboken som använder ordet hen. Författaren Anette Skåhlberg tycker inte att det är nödvändigt att introducera hen för barn. Hon anser att det läggs för mycket vikt kring ett ord och att de verkliga problemen glöms bort.

Känn med hen är alltså inte en bok om könsroller eller förvirrade identiteter som säker de flesta tror. Boken är för de allra minsta och handlar om känslor. Figurerna hen, hun, hin, hån och hyn representerar känslorna glädje, sorg, vrede, rädsla och lycka. Boken är på rim innehåller gott om onomatopoetiska uttryck för att understryka de starka känslorna.

Det är klart att det är smart att rida på en uppmärksamhetsvåg och skriva en bok om hen som egentligen handlar om något annat, men jag tycker att det vore synd att reducera Känn med hen till ett inlägg i hen-debatten. Det är en fin bok om starka känslor som vi alla måste tillåta oss att känna. Dock innehåller den lite väl många nödrim och jag tycker att det märks att den är skriven på kort tid.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Om Anette Skåhlbers inställning till hen: Newsmill,DN

Bokbloggar: Barnboksprat, Boktjuven, Bambi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.