Recension: Thúy, Kim; Mãn; 2013

MãnKim Thúys andra bok på svenska, Mãn, gavs ut 2013 av Sekwa förlag (samma år som originalutgåvan). Thúy är vietnamesiska boendes i Canada och boken utspelar sig både i Canada och i Vietnam.

Mãn är bokens huvudperson som är född och uppvuxen i Vietnam, men flyttar med sin man till Canada. Hon driver en krog tillsammans med honom i Montreal. Samtidigt som vi får följa Mãn och hennes vietnamesiska vänner i Canada, får vi tillbakablickar till tiden i Vietnam. Mãn föddes av en kvinna, en annan gav henne mat och en tredje uppfostrade henne och gav henne ett hem.

Boken är både en hyllning till de kvinnor som fött och uppfostrat Mãn, men också en kärleksförklaring till det vietnamesiska köket. Varje kapitel innehåller en smak eller en rätt och samtidigt som vi får njuta av maten får vi en underbart berättelse serverad. Det är även en hyllning till språket och varje kapitel har fått namn efter ett ord. Kim Thúy ger liv åt flera kvinnoöden och samtidigt kritiserar hon den lott många kvinnor blir tilldelade. Hon tar upp våld, avsaknad av passion i äktenskapet och kvinnors sämre möjligheter till karriär.

Det är en bok som du tjänar på att läsa långsamt så du verkligen kan känna smaken och uppleva helheten i historien, men jag kunde inte hålla mig så tillslut blev det en sträckläsning i alla fall. Språk, mat och kvinnohistorier i en härlig blandning, det var verkligen helt underbart! Det var en av de bästa böcker jag läst i år och jag längtar till att få kasta mig över hennes första bok på svenska, Ru, men jag ska försöka hålla mig lite till.

Läs mer: Adlibris, Bokus, SvD, och dagarna går

6 kommentarer

7 pingar

Hoppa till kommentarformuläret

  • Giedre18 november, 2013 kl. 11:03
  • Svara

  Åh! ”Ru” är en fantastisk bok!
  Har du läst J.Otsukas ”Vi kom över havet”? Den har lite samma tema & är en av de bästa böckerna jag har läst i år.
  En annan som skulle platsa i biblioteket är M.Stepnovas ”Lasarus kvinnor”- (utgiven nyligen på svenska) generationsberättelse om sovjet från 1900 till va 1997… Jag är förtrollad!

   • Hanna19 november, 2013 kl. 10:32
    Författare
   • Svara

   Ru ska jag börja läsa så fort alla andra åtaganden är över 🙂 Lasarus kvinnor har jag sneglat på men inte tagit tag i än. Vi kom över havet låter som en bra bok. Tack för tips, jag kommer nog att läsa alla tre!

 1. Jag tyckte Ru var ännu bättre än Man så där har du något att se fram mot 🙂 Men det kanske var därför jag inte tyckte Man var lika bra, mina förväntningar var skyhöga. I alla fall är hon nu en av mina favoritförfattare

   • Hanna19 november, 2013 kl. 10:41
    Författare
   • Svara

   Åh vad bra! Men jag älskade Mãn och nu är mina förväntningar på Ru skyhöga så det blir kanske tvärtom för mig 😉

 2. Älskade också Ru, har inte läst Mãn men kommer antagligen göra det. Den verkar fantastiskt fin.

   • Hanna19 november, 2013 kl. 12:39
    Författare
   • Svara

   Det var den! Du har något att se fram emot.

 1. […] som har skrivit om boken: Feministbiblioteket Och dagarna […]

 2. […] i november har vi varit i Asien och jag har läst tre böcker: Svalornas lek av Zeina Abirached Mãn av Kim Thúy Morgon i Jenin av Susan […]

 3. […] Mãn – Kim Thúy […]

 4. […] 16. Läs en bok som har mindre än 300 sidor: Mãn av Kim Thúy […]

 5. […] läste Mãn av Kim Thúy för någon månad sedan och den var så otroligt bra att jag riktigt längtade efter hennes […]

 6. […] Kim Thúy – Mãn […]

 7. […] tematrio hos Lyran. Och nu har ju hon snott alla jag spontant kom att tänka på, framförallt Mãn av Kim Thuy. En underbar bok som kombinerar flera av mina intresseområden: mat, språk och kvinnoöden. Läs […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.