Tematrio v 15 – Mat

Gordon Ramseys restaurang på Royal Hospital Road

Jag står utanför Gordon Ramseys restaurang på Royal Hospital Road i London efter att vi ätit gott där. Maj 2011.

 

Mat är ett roligt tema för veckans tematrio hos Lyran. Och nu har ju hon snott alla jag spontant kom att tänka på, framförallt Mãn av Kim Thuy. En underbar bok som kombinerar flera av mina intresseområden: mat, språk och kvinnoöden. Läs den om du inte redan gjort det. Du kommer definitivt att vilja äta vietnamesiskt efteråt. Här kommer mina tre böcker med mat-tema:

Det totalitära köket av Olga och Vladimir Kaminer: Om Mãn får dig sugen på vietnamesisk mat så får Det totalitära köket dig inte att vilja äta mat från forna Sovjetunionen. Eller kanske något, men det mesta är helt bisarrt. Makarna Kaminer är uppvuxna i Sovjet, men flyttade senare till DDR och bor nu i fria Tyskland och boken är en hyllning till det sovjetiska köket.

Stalins kossor av Sofi Oksanen: Huvudpersonen i Oksanens debutroman har bulimi och hela boken handlar om frosseri av olika slag. Ur matperspektiv så mins jag bäst att det godaste var inte godis, utan nybakt bröd med smör som smälter.

Stekta gröna tomater på Whistle Stop Café av Fannie Flagg: Denna underbara bok om de två kvinnorna som finner varandra och lagar fantastiska stekta tomater på sitt café. Boken handlar mycket om mat, men också om kärlek, misshandel och saknad.

16 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Det totalitära köket är den enda jag inte läst av böckerna i din trio. Men jag skulle vilja läsa den, det verkar vara en bok som jag skulle gilla!

  1. Otroligt rolig. Och med recept!

 2. Jag har sett filmen ”Stekta gröna tomater” och tyckte mycket om den. Jag borde kanske försöka få tag på boken.

  1. Boken är mer utförlig och har ett annat slut.

 3. Stalins kossor har jag länge tänkt läsa.

  1. Den är fantastisk bra!

 4. Oksanen hade jag inte tänkt…

  1. Nej, den är ju inte så positiv i sin matbeskrivning.

 5. Fannie Flagg är mycket bra! Filmen blev också helt okej även om kärlekshistorien mellan de två kvinnorna är mer nertonad där.

  1. Precis, jag såg filmen först och tänkte inte alls på att de skulle ha haft ett förhållande. Slutet är ju annorlunda också, eller i alla fall antydan som finns i slutet av filmen finns ju inte med i boken.

 6. Stekta gröna tomater… hur kunde jag glömma den?! Har både läst boken och sett filmen och älskar dem 🙂

  1. Den är underbar!

 7. Stekta gröna tomater läste jag för jättelänge sedan.

  1. Det var inte helt nyss för mig heller 🙂

 8. fin trio! det ryska köket verkar intressant. har läst annat av Oksanen, men inte denna. klart att jag läst och sett de stekta gröna tomaterna

  1. Då måste du genast läsa Stalins kossor 🙂 Och ja, boken om det ryska köket är rolig och intressant. Jag tänkte laga några rätter ur den först, men det har ännu inte blivit av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.