Recension: Novak, Maja; The fall of the house of Pirnat; 2008

 Angels beneath the surfaceJag har läst noveller ur den amerikanska novellsamlingen Angels beneath the surface som innehåller noveller av samtida slovenska författare. Jag har läst de kvinnliga författarna och recenserar de novellerna.

Maja Novaks novell The fall of the house of Pirnat är en intressant novell om att stå i tacksamhetsskuld. En dag faller lilla pojken Pirnat ut från ett fönster. Som tur är står där en man som sträcker ut armarna och räddar livet på pojken. Mannen visar sig vara bosnier och kommer från en helt annan samhällsklass än familjen Pirnat. De bjuder hem honom på middag och trots att den obekväma stämningen som uppstår är ömsesidig bjuder familjen hem honom igen veckan därpå. Efter ett par gånger orkar inte familjen mer, men då har den muslimska mannen ansett den märkliga familjen har blivit hans familj så var de än beger sig så kommer han efter.

Jag vet inte rikgit hur jag ska tolka den här novellen, men trots det älskade jag den. Den fina familjen med sitt fina språk som känner sig tvungna att ta hand om en bosnisk man till synes utan hyfs. Vändningen sedan att han följer dem vart de än försöker att fly undan honom är underbar. Det enda jag inte förstår är den filosofiska slutklämmen. Jag antar att det handlar om att vi alla är som vi är och det går inte att göra något åt, men hur det går ihop med en fin familj och en man som inte önskar att umgås (det är hela tiden ömsesidigt) men som sedan tvingas göra det på grund av bandet att en ha räddat en annans liv, det förstår jag inte riktigt. Även om man inte förstår slut, kan man ändå älska berättelsen som helhet. Det visar den här novellen för mig.

Läs hela novellen här.

Läs mer: Adlibris, Bokus

1 ping

  1. […] alla kategorier: The pool Roligast: The fall of the house of Pirnat Mest gripande: Hansel and […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.