Avslutning novell-lördag: Slovenien

Sloveniens flaggaIdag har jag recenserat sex slovenska noveller och det var ganska blandad kompott. Några var väldigt roliga och andra helt förfärligt sorgliga. Två författare är aktiva i den slovenska HBTQ-rörelsen. I alla fall en av den är uttalat feminist. Jag är glad över att jag hittade den amerikanska novellsamlingen av samtida slovensk litteratur och när andan faller in kanske jag även läser de manliga författarna i den.

Bäst alla kategorier: The pool
Roligast: The fall of the house of Pirnat
Mest gripande: Hansel and Gretel

I några av novellerna känner jag lite igen den speciella Balkan-stämningen som jag finner hos många författare från den regionen. Det gäller främst de två roliga berättelserna The pool och The fall of the house of Pirnat. Den bisarra humorn känns igen från bland annat Emir Kusturicas Svart katt vit katt. Annars var jag lite överväldigad av den enorma tragedi som präglade några av de andra. Jag kan naturligtvis inte dra några långtgående slutsatser om den slovenska litteraturen på dessa noveller, men jag känner att jag har kommit landet lite närmare.

2 kommentarer

 1. Jag blir inspirerad och vill oxo läsa slovenskt. Är det en färdig novellsamling du läst eller har du plockat lite här och var. Jag får inga träffar på bibblan när jag söker.

   • Hanna8 augusti, 2015 kl. 08:07
    Författare
   • Svara

   Kul! Alla utom den sista kommer från en amerikansk novellsamling av slovenska noveller, Angels beneath the surface. Finns sannolikt inte på bibblan men hyfsat billigt på Adlibris!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.