Novell-lördag: Slovenien

Sloveniens flaggaDet har inte varit lätt att hitta litteratur till EU-utmaningen gällande Slovenien. Men så fann jag en amerikansk novellsamling med slovenska författare, Angels beneath the surface, och från den har jag plockat ut noveller skriva av kvinnliga författare som jag recenserar under dagen. Jag har också funnit en annan novell som inte finns med i samlingen, men som är skriven av en slovensk feminist och HBTQ-aktivist.

Slovenien är ett litet land, men de har många unga samtida författare som de är stolta över. Tyvärr är det inte många som översatts till engelska och till svenska ska vi inte prata om. En intressant sak med Slovenien är att de tog emot många flyktingar under Jugoslavienkrigen på 90-alet eftersom kriget där var över på en vecka. Det bor således där många författare från andra delar av Balkan. Makedonska författaren Lidija Dimkovska, som jag träffade på bokmässan förra året, är ett exempel. Hon har berättat att hon gett ut en antologi av poesi och noveller av författare från andra delar av Balkan som bor i Slovenien för en slovensk publik.

Idag ska ni få läsa om alla fina, roliga och hemska slovenska noveller jag har läst. Första novellen publiceras om en timma klockan 11 och sedan kommer en varje timma fram till ett avslutande inlägg klockan 16. Häng med på slovensk novell-lördag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.