Recension: Nessvold, Hampus; Ta det som en man; 2017

Ta det som en manTa det som en man är Hampus Nessvolds (Bonnier Carlsen) berättelse om sin uppväxt och sina försök att passa in i mansrollen. Idag är Idag är han musikartist och programledare i radion och TV. Sannolikt är han är förebild för många unga.  Jag lyssnade på författarens egen inläsning på Storytel.

När Hampus var barn gjorde han allt för att passa in. Han tillhörde inte innegänget, men han ville alltid finnas i deras närhet och tycka och prata som dem. Det var först när han började på gymnasiet som det vände. Han valde estetiskt program och han blev ensam med bara tjejer i klassen. När han äntligen tog kontakt med dem efter flera månader upptäckte han att han trivdes med tjejer. Han spontana tanke då var att han skulle vara bög. I boken gör han upp med sitt mansgrisiga förflutna och blickar framåt. Han berättar också om psykisk ohälsa och vikten av att ha någon att prata med.

Hampus Nessvold är strax över 20, men ändå så insiktsfull om livet och den mansroll han tvingats in i. Han svär sig inte fri eller skyller på strukturer, utan går naket och osminkat igenom vilka fel han begått och hur mycket han skäms över det. Samtidigt är han såklart helt inne på att något i samhälle också måste förändras. Han pratar om vikten av av att visa känslor och om att prata om det som känns jobbigt. Även killar behöver prata och ingen mår bra av att stänga allt inom sig.

Idag är Hampus en förebild för många unga och det är därför en viktig bok. Förhoppningsvis kan många känna igen sig i hans beskrivning och våga vara sig själv lite mer. Äldre män borde också läsa boken och förhoppningsvis lära sig lite av en yngre och klokare generation.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Stories from the city, Tina O, Enligt O, Prickiga Paula

1 ping

  1. […] TA DET SOM EN MAN Författare: Hampus Nessvold Förlag: Bonnier Carlsen (2017) Köp den t.ex. här eller här. Andra som skrivit om boken: Enligt O, Två tusen boktankar , Feministbiblioteket […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.