Recension: Edgren Aldén, Rebecka; Den åttonde dödssynden; 2015

Den åttonde dödssyndenRebecka Edgren Aldén har skrivit en deckare jag var sugen på att läsa den eftersom jag gillade Skriet från kärnfamiljen. Den åttonde dödssynden (Norstedts) fanns på Adlibris rea så jag slog till.

Nora är en framgångsrik författare som skriver böcker om självhjälp. Hon har själv överlevt ett fall från sjunde våningen och vill coacha andra att ta tag i sina liv. Hon bor i ett fint hus i ett fint område i Stockholm och fasaden är oerhört viktig för henne. Hon ser sig själv som gatans drottning och hon älskar att stå i centrum och få uppmärksamhet. Men en dag flyttar den speciella kvinnan Klara in på gatan och maktbalansen rubbas. Vem är hon? Och varför förföljer hon Nora? Eller gör hon det? Nora skriver en bok som utgår från de sju dödssynderna, men allteftersom boken lider visar det sig att hon gör sig skyldig till dem själv.

Det är en thriller med en liten deckargåta i botten. Vad hände egentligen när Nora föll ner från sjunde våningen och vem är egentligen Klara? Samtidigt är det en bok om yta, utseendefixering och vikten av att vara framgångsrik och lyckad. Nora är definitivt inte en sympatisk karaktär. Hon bryr sig mer om framgång och pengar än om sina barn. En underbar scen i boken är när hon gör sig i ordning för grannfest och hon konstaterar att en perfekt knut som ser slarvig ut tar tid att sätta upp och om det inte varit för mycket hade hon gärna satt i två penslar i knuten. Det är svårt att inte skratta åt sådan träffsäker beskrivning av yta. Just Noras sätt att vara och förhålla sig till det ytliga i sociala medier är ganska likt det som finska Sara Jungersten skriver om i boken #döden. Jag tycker att både Edgren Aldén och Jungersten fångar de mycket bra!

Den åttonde dödssynden är en mycket bra deckare med det enda minuset att jag lyckades räkna ut efter halva boken hur det hängde ihop. Men plus på att den slutade lite oväntat. Först blev jag besviken men sedan kände jag alltmer att slutet var briljant. Mer avslöjar jag såklart inte.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Bokhora, Johannas deckarhörna, Enligt O, Mias bokhörna

2 kommentarer

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379

    Tack för att du läste! Och tack för en fin recension!

    1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379

      Nöjet var helt på min sida 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.