Reseenkät från Kulturkollo

Khao San Road i Bangkok

Jag mitt i vimlet på Khao San Road i Bangkok. Februari 2007.

På Kulturkollo finns det en reseenkät som jag självklart vill svara på. Jag älskar resor både i verkligheten och i litteraturen och i övrig kultur. Jag skulle göra fler kulturinspirerade resor om jag inte hade små barn. Men det är ju något som finns kvar tills barnen blir äldre.

Resor i kulturen:

Vilken bok om en eller flera resor tycker du mycket om?

Min favoritbok om resor är en bok där resan till stor del bara är en dröm. I Silvia Avallones bok Stål drömmer sig huvudpersonerna bort till ön Elba som ligger utanför deras smutsiga hemstad Piombino.

Road movies är en egen genre. Vilken är din favorit och varför?

Asfaltstango är en rumänsk film jag såg på Göteborgs filmfestival 1997. Den handlar om ett antal kvinnor som ska söka lyckan och jobba i Frankrike. En försmådd make följer efter dem till gränsen. Förutom mycket humor och värme innehåller filmen fantastiska vyer över Transsylvanien.

I veckans inledningsinlägg skrev jag om hur Willie Nelsons On the road again fastnat i mitt huvud. Vilken låt om att resa sjunger du gärna med i?

Jag kan inte låta bli att svara en schlagerlåt. Från året 1990 när typ hälften av låtarna handlade om Europa kommer den här irländska melodiösa schlagern Somewhere in Europe med Liam Reilly. Låten kom på tredje plats.

Inre resor är också resor. Presentera ett verk som beskriver en inre resa!

Sarah Glidden är amerikansk judinna med palestinsk pojkvän och hon bestämmer sig för att resa till Israel på en sk birth trip som israeliska staten bjuder judar i andra delar av världen på. Hon berättar om sin inre resa i serieromanen How to understand Israel in 60 days or less.

Vilken plats/miljö läser du helst om eller ser filmer från?

New York är en stad jag älskar och många filmer är inspelade där. Det är underbart att se miljöerna därifrån och samtidigt veta att man vandrat på gatorna. Men när det kommer till böcker läser jag hellre från platser där jag aldrig har varit och drömmer mig bort till nya spännande platser.

Vilka platser eller miljöer gillar du inte att läsa om eller se filmer från?

Jag är inte förtjust att läsa om eller se filmer som utspelar sig på ensamma karga platser. Det finns undantag, såsom den isländska filmen Metalhead, men annars vill jag gärna ha lite mer stad och närheten till vatten precis som i verkligheten.

Har du gjort några resor inspirerade av ett eller flera kulturella verk? Berätta!

Jag har åkt på semester i Thailand efter att ha läst Beach. Nu säger jag inte att det var den enda orsaken att vi reste dit, men jag visste att jag ville bo på Khao San Road. Jag besökte också Valldemossa på Mallorca efter att ha läst boken En vinter på Mallorca av den franska feministen George Sand.

Vilken kulturell resa drömmer du om att göra?

Jag vill åka runt i England i Jane Austens fotspår! Sedan vill jag gärna göra en resa till Israel bland annat inspirerat av boken How to understand Israel in 60 days or less, som jag skrev om ovan. Slutligen vill jag återvända till Berlin ogravid och besöka stadsdelen Weissensee efter den tyska TV-serien.

Och så några bonusfrågor för den som vill!

Berätta om en resa du planerar att göra i sommar!

I sommar blir det inte så mycket resor eftersom vi har en bebis som än inte fyllt en månad. Men vi planerar ett besök på Kolmården, för den storas skull samt ett besök i Särö där min faster bor och där min kusin med familj är på besök. Resan dit ska kombineras med övernattning på Gothia Towers samt ett besök på Liseberg.

Vilket land reser du gärna till?

Oj, många länder! Jag har bott i Österrike så dit återvänder jag gärna. Nu med barn har det blivit flera resor till Spanien och det är verkligen inte otrevligt. New York återvänder jag också gärna till, liksom Hongkong.

Vart går din drömresa?

Australien och Nya Zeeland. Det är så långt bort och kostar både i tid och pengar så det kräver mycket förberedelser och sparande och det dröjer nog ganska länge innan en sådan resa blir av.

Vilket resmål lockar dig inte alls?

Dubai. Jag skulle gärna åka till Förenade Arabemiraten för att jag vill besöka alla jordens länder, men en charterresa till Dubai har hittills inte alls känts lockande. Jag säger inte att det är omöjligt att vi kommer att resa dit för det är ganska nära och alltid varmt och inte så dyrt, men jag åker nog hellre till Teneriffa nästa gång det blir charter på vintern, även om jag redan varit på Kanarieöarna.

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5211

  Håller med dig om Dubai. Lockar inte alls. Tillhör ett av de länder jag inte vill stötta, även om jag inser att min resa inte gör varken till eller från. Tack för tipset om How to understand Israel in 60 days or less. Den låter riktigt bra!

  1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5211

   Dessutom verkar ju typ alla åka till Dubai, men som sagt billigt och varmt. Vet dock att man kan hamna på hotell med skilda badtider för män och kvinnor. Inte så kul.

   Ja! Den är otroligt bra. Förklara mycket av Israels historia från en skeptikers perspektiv. Inget är svart eller vitt.

 2. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5211

  Berlin är en stad som lockar mig och jag hoppas att det kan bli en resa dit. Snart.

  1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5211

   Det är en fantastisk stad!

 3. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5211

  Australien och Nya Zeeland skulle vara spännande…om bara inte jag var så otroligt känslig för både sol och värme.

  1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5211

   Det är ju klart ett problem. Men du kanske kan åka dit när de har vinter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.