Nyårslistor 2023: Årets bästa böcker

Det har varit en sjukt hektisk start på 2024. På jobbet har vi lanserat en ny webb och gjort om vår veckoutgivning till en daglig utgivning på nätet. Samtidigt har jag gjort det med skadad axel och ständiga besök på röntgen och ortoped (den sistnämnda så långt bort från mitt hem man kan komma i Stockholm, kändes det som). Det blev alltså inga nyårslistor. Men de kommer nu!

Här kommer mina tio främsta läsupplevelser. jag har rensat för helt fantastiska handböcker, som mest är fantastiska för att de bekräftar mina åsikter och inte är en läsupplevelse i egentlig mening. Jag har även rensat för omläsningar. Jag presenterar dem rangordnade, men i grupper eftersom det såklart är lite flytande.

Zatopek av Jan Novák och Jaromir 99 (Tjeckien)

Tiken av Pilar Quintana (Colombia)

Jugoslavien, mitt hemland av Goran Vojnovic (Slovenien)

 

Framtidens arab 6 av Riad Satouff (Frankrike)

Där askan blommar av Nguyễn Phan Quế Mai (Vietnam)

Putins Ryssland av Darryl Cunningham (Storbritannien)

 

Fri av Lea Ypi (Albanien)

Din Margot av Meri Valkama (Finland)

Trilogin av Jon Fosse (Norge)

Idag hade jag helst inte velat träffa mig själv av Herta Müller (Rumänien)

 

1 ping

  1. […] Nyårslistor 2023: Årets bästa böcker […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.