Recension. Mäki, Merja; Innan fåglarna vänder åter; 2023

Innan fåglarna vänder återMerja Mäki är en finsk författare som debuterat med romanen Innan fåglarna vänder åter, om de människor i finska Karelen som tvingades evakueras 1940. Boken kom på svenska i höstas på Historiska Media och jag lyssnade på den på Storytel, inläst av finlandssvenska Stina Ekblad. Den här texten är en omarbetad text av den jag skrev för tidningen NU.

Alli är en ung kvinna som växer upp på en ö i Ladoga i finska Karelen. Hon drömmer om att bli fiskare som sin far och vet att hon inte vill leva sitt liv enbart som mor och maka. När boken börjar är det 1940 och Allis familj inser att freden med Sovjetunionen innebär att de tvingas flytta från sitt älskade hem. De evakueras till faderns släkt i Österbotten.

Från att ha levt på Ladogas stränder med havet ständigt närvarande, tvingas de nu leva i ett flackt landskap där det enda vattnet är smutsiga åar. Alli längtar hem. Men livet tvingar henne att ta ansvar när hennes gravida svägerska blir svårt sjuk. Hennes relation till svägerskan var först frostigt, då Alli upplevde att svägerskan tog hennes plats, men blev bättre med tiden. Svägerskan hjälper henne att förstå sitt eget värde.

Alli tvingas fly från sina hemtrakter och hon kan inte återvända, ens om hon skulle vilja. I Österbotten tänker många att människor från Karelen är precis som ryssar från Sovjetunionen och dem tycker man ju inte om. Alli får uppleva ett enormt utanförskap vart hon än kommer. Hon är dessutom grekisk ortodoxt troende när alla andra är lutheraner och hon har lärt sig läkekonst med örter, som alla andra tycker är hokus pokus.

Jag visste inte så mycket om Karelens historia innan jag läste boken och det är en del av historien som vi borde prata mer om. I en tid där många tvingas fly från sina hem runt om i världen, är det fint och nyttigt att påminnas om att det hänt människor mycket närmre oss, inte så långt tillbaka i tiden.

Hela boken präglas av längtan över att få återvända hem och vi som sitter med historieböckerna i handen vet att Alli inte kommer att få leva resten av sitt liv i Karelen. Vi vet att hon kommer att tvingas anpassa sig till ett liv i Finland på rätt sida gränsen. Men det vet inte Alli och det smärtar mig som läsare att följa henne.

Innan fåglarna vänder åter är trots det allvarsamma temat och trots många skildringar om flykt, såriga hälar och iskyla, inte en tung och alltigenom sorglig bok. Det finns hopp och Alli kommer snart att finna nya mål i livet och hon behöver också själv bestämma sig för hur hon ska förhålla sig till den dåliga relationen hon har med sin mamma. Boken handlar också om relationer och att bryta sig loss från gamla mönster och strukturer.

Det är en mycket feministiskt inriktad bok, då det stora temat är att klara sig själv och inte vara beroende av någon man. Alli drömmer dessutom om det mycket manliga yrket fiskare. Nu kommer hennes dröm inte att kunna uppfyllas, men hon kommer att få många ny drömmar, både realistiska och orealistiska.

Det är en helt fantastisk debutbok som lär oss något om den finska historien och dessutom fokuserar på kvinnor. Merja Mäki är född 1983 och har själv rötterna i Karelen. Hon har studerat i finsk historia och särskilt finska vinterkriget och att studierna har lett henne till att skriva denna fina roman, tackar jag henne för.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.