Recension: Nguyễn, Phan Quế Mai; Där askan blommar; 2023

Där askan blommarDär askan blommar av Nguyễn Phan Quế Mai är utgiven på svenska av Historiska media. Författaren är från Vietnam och det är hennes andra bok på svenska. Hon är född 1973 och bor och verkar i sitt hemland. Föregångarna När bergen sjunger fick varmt mottagande i Sverige och på många andra ställen.

I Där askan blommar får vi möta tre personer; vietnamveteranen Dan, den föräldralöse halvamerikanen Phong och den fattiga flickan Trang som söker lyckan i Saigon under kriget. Dan och Phong möter vi i nutid, medan Trangs liv skildras 1969.

Trang och hennes syster Quỳnh lämnar den vietnamesiska landsbygden för att arbeta på Hollywood Bar i Saigon. Arbetet blir inte riktigt som de har tänkt sig, då det inte förväntade sig att sexuella tjänster skulle ingå i jobbet. Trangs liv ändras dock när hon träffar Dan, som blir hennes pojkvän. I nutid letar Dan efter Trang, eller Kim som han tror att hon heter, för han vet att det kan finnas ett barn efter henne. Hans fru Linda vet inget om någon flickvän under kriget, utan tror att de gör resan till Vietnam av andra skäl.

Samtidigt läser vi om Phong som hoppas kunna komma till USA eftersom det är uppenbart att han som både är mörk i hyn och lång, är son till en svart amerikan. Men reglerna är hårdare än tiden precis efter kriget och hans chanser att få komma till USA är minimala om han inte kan hitta sin far.

Boken skildrar tre olika öden som alla är kopplade till Vietnamkriget. Det är fin berättat och historien visar att det finns tragiska öden på alla sidor, oavsett vem man stred för eller varifrån man kom. Nguyễn Phan Quế Mais personer är varken svarta eller vita, de är mångfacetterade såsom människor är i verkligheten. Det går att förstå dem alla och känna sympati för dem.

Där askan blommar är en mycket fin bok om Vietnamkriget och att fokus ligger på vietnameserna under kriget, ger en annan bild än amerikanska vietnamfilmer. I början av boken tyckte jag att det verkade som att allt skulle hänga ihop och falla på plats och det skulle i så fall göra boken till en lättsam feelgood. Nu visade det sig att handlingen i boken var mer komplex och inte fullt så enkel och det bidrog till djup och gjorde boken till en av sommaren bästa för min del.

Den här recensionen har varit publicerad i tidningen NU. Här kan du prenumerera om du inte redan gör det. 

1 ping

  1. […] Phan Quế Mai pratade om sin bok Där askan blommar. Jag missade tyvärr inledningen där hon ska ha läst en dikt på vietnamesiska. Jag är lite […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.