Nyårslistor 2016: Facklitteratur

Stasiland

Den bästa fackboken jag läst i år var Kalle Kniiviläs Sovjets barnbarn, men den är inte riktigt i linje med bloggens tema. Här litar jag således de fem bästa fackböckerna med feministisk eller kvinnoinriktning som jag läst i år.

Stasiland av Anna Funder: En fantastisk reportagebok från andra sidan av muren under kalla kriget. Funder är själv australiensiska och har skrivit boken med ett utifrånperspektiv. Boken är helt fulländat. Du skrattar, du gråter, du förfasas och du myser. Hon har träffat helt underbara människor!

Flickan och skammen av Katarina Wennstam: Uppföljaren 12 år efter Flickan och skulden och En riktig våldtäktsman. Fortfarande skuldbeläggs kvinnorna trots att de i bästa fall njuter av sex eller i värsta fall har blivit våldtagna. Wennstams bok var inte en ögonöppnare för mig, men jag hoppas att den blir det för andra för det är ett förbannat viktigt ämne!

Bara lite blod av Anna Dahlqvist: Mens har länge varit tabu, men nu har det på senare tid kommit en de böcker på ämnet. Det är såklart enormt positivt. Dahlqvists bok belyser mens från ett tredje världen-perspektiv. Där rent vatten inte är en självklarhet, kan kvinnor inte sköta sin personliga hygien.

Kroppspanik av Julia Skott: Årets stora ögonöppnare för mig är Kroppspanik, som jag borde läst för flera år sedan. En bok om skönhets- och hälsohets. Vården ser ofta tjockhet som ett problem i sig, trots att människan mår hur bra som helst och har fina värden. Det har har jag delvis egna erfarenheter av.

Tio lektioner i matlagning av Lotta Lundgren: En feministisk bok om matlagning och hur du ska tänka kring råvaror och kokkonst. Här får du veta allt in i minsta detalj och får samtidigt en feministisk och humanistisk lektion på köpet. Att lyssna på när Lotta själv läser rekommenderas, men recepten kan du behöva ha på papper.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.