Recension: Dahlqvist, Anna; Bara lite blod; 2016

Bara lite blodLet´s talk about mens skrev jag för ett par år sedan. Det är så ofantligt skönt att vi gör det nu. Senast i raden att skriva om det är Anna Dahlqvist som precis kommit ut med en reportagebok om mens och makt, Bara lite blod (Atlas).

Runt om i världen har många kvinnor stora problem en gång i månaden. Då pratar vi inte om lite pms eller ont i magen, utan rejäla problem såsom inte tillgång till mensskydd eller rent vatten. Därmed inte sagt att de andra problemen kan vara jobbiga såklart. Många kvinnor och flickor tvingas stanna hemma från skolan eller arbetet när de blöder. Men lösningarna är inte de samma för alla. I de områden där tillgång på rent vatten är det mest akuta är det engångsbindor som är lösningen och där sopor är ett större problem finns det återanvändbara tygbindor som tagits fram. Dahlqvist har pratat med många frivilligorganisationer om hur man hjälper . Alla säger de att de stora mensskyddsföretagen som skänker bindor inte alltid hjälper. Det finns också regeringar som säger sig vilja satsa, men insatser blir inte alltid rätt.

Anna Dahlqvist har intervjuat många intressanta människor. Det är inte bara mensaktivister och frivilligarbetare utan också tjejer som berättar om sina egna problem med menstruationen. De pratar om de konkreta problemen, men också om skammen för att bli påkommen. För det som ska vara den naturligaste saken i världen, och som är förutsättning till nytt liv, är alltid en skam. Det är så hemskt att det fortfarande ser ut såhär, men det känns hoppfullt att det finns företag och organisationer som gör sitt bästa.

Anna Dahlqvists bok är mycket bra och bidrar till eftertanke. Läs den och fundera på hur vi kan hjälpa kvinnor här och i andra länder att sluta känna skam när de menstruerar. Mycket händer här hemma på området just nu och det är bra. Menkoppens framfart är oerhört positiv och flera bindföretag har tagit till sig av kritik och erbjuder luktfria bindor igen. Men vi är långt ifrån i mål. Det är fortfarande det skämmigaste i världen att blöda igenom, för många tonåringar även här hemma. Förutom att läsa den här och andra böcker om mens kan du göra som jag och börja prata om mens.     Let´s talk about mens!

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.