Recension: Lundgren, Lotta; Tio lektioner i matlagning; 2013

Tio lektioner i matlagningJag skaffade Storytel och mjukstartade med Lotta Lundgrens Tio lektioner i matlagning med henne själv som uppläsare. Jag säger mjukstarta för att jag vet att hon är rolig och att en bok om matlagning inte är så tung utan kan avbrytas lite här och där. Jag lyssnade på den på min barnvagnspromenader.

Jag har kokboken Om jag var din hemmafru och av de få recept som finns med i Tio lektioner i matlagning är några samma. Men det var inte fokus på recepten så det gjorde inte så mycket. Det är fokus på vad du ska tänka på kring matlagning, råvaror, smak, ätande och allt annat som hör till mat. Lundgren avlivar massor med myter, allt från att gjutjärnspannor järnberikar kosten till att vi har ätit en massa kött på stenåldern. Hon ger oss också många råd kring ätandet som att man äter bättre tillsammans med andra och att barn behöver mycket lite mat. Sedan får vi förstås också råd kring livsmedel, både hur de hanteras på bästa sätt och hur man ser i affären är de är av bra kvalitet.

Kapitlet om barn är det roligaste. I alla fall för mig som har barn. Jag gick omkring i tunnelbanan och skrattade högt åt det som hon kallar ”matsituationen” och som hon beskriver som extremt kaosartad hemma hos henne. Och om vartenda ord är sant och hon inte har överdrivet en enda smula, kan jag bara konstatera att Hugo äter fantastiskt bra och har ett mycket bra bordskick. Han äter då mer än bara korv och fiskpinnar och han brukar inte ligga på golvet. Han sitter oftast vid bordet om än inte still. Förutom att vi fick låna Lundgrens erfarenheter som dåligt exempel att jämföra oss med, får vi också en förklaring till varför barn äter som de gör. Egentligen självklara saker, men en småbarnsmamma med sömnbrist som jag blev glad över genomgången.

Men Lotta Lundgren håller sig inte bara till mat, utan blir även politisk. Att hon är feminist och avfärdar att det skulle vara ofeministiskt att laga mat stör mig inte alls, men talet mot kapitalismen har jag mer problem med. Lundgren är nyanserad när hon pratar om politik och därför var jag lite förvånad över att hon inte reflekterar över att de pressade matpriserna faktiskt är positivt för fler kan äta kött och att det inte är dyrt att köpa färska grönsaker. Däremot kan jag hålla med henne om att vi som har råd inte bör köpa massproducerat trist kött eller smaklösa grönsaker. Om bara tillräckligt många är beredda att betala mer för bra mat, kommer också sådant att erbjudas i högre utsträckning. Det är också en sida av kapitalismen.

Lotta Lundgren är rolig, briljant och kunnig. Jag lärde mig massor av Tio lektioner i matlagning, även om jag kranke inte är den egentliga målgruppen. Jag hoppas att även personer som är mindre intresserade av matlagning än jag, läser den. Det finns massa smarta tips för hur du får vardagen att fungera eller kanske snarare hur du härdar ut den.

Läs mer: Adlibris, Bokus

2 kommentarer

1 ping

  • sven erik hansson19 oktober, 2016 kl. 08:20
  • Svara

  Det vore bättre för djuren och biologiska mångfalden och landskapen om folken i de välbeställda länder som Sverige, kunde köpa kött från djur som haft det bra och varit ute och betat frigående.
  Folket borde upplysas om att det går inte att kombinera låga priser på animalisk mat och samtidigt vilja att djuren skall ha det bra.

   • Hanna19 oktober, 2016 kl. 09:54
    Författare
   • Svara

   Jo, det är ju bra om man så att säga röstar med fötterna mer. Det var oerhört längesedan jag själv köpte en vaccad oxfilé från Brasilien. Men grönt skulle jag definitivt kunna bli bättre på att välja rätt saker.

 1. […] som har skrivit om boken: Feministbiblioteket, Bokhora, Stina […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.