Veckans feminist: Carrie Fisher

Carrie Fisher
Kort fakta

Född 1956 och död 2016 i Kalifornien, USA.
Hon var både skådespelare och författare/manusförfattare.
Mest känd för sin roll som Prinsessan Leia i Star Wars.

Carrie Fishers feministiska gärning

Carrie Fisher älskade böcker och läste mycket som barn. Hon skrev poesi redan i tidiga år. Hon växte upp i Beverly Hills och efter skolan valde hon att studera konst. Hon skulle dock aldrig ta examen eftersom hon fick en filmroll i Star Wars som prinsessan Leia.

Under större delen av sitt vuxna liv har Fisher kämpat mot droger och alkohol. Hon har gått på flera behandlingar med tagit många återfall. Hon har själv berättat om att hon gick på kokain under inspelningarna av Star Wars i slutet på 70-talet.

Manliga Star Wars-fans minns kanske Fisher mest i sin guldbikini som en sexsymbol, men hon var en feminist. Kanske till och med före sin tid. Hon hade mycket synpunkter på sin rollkaraktär och har sagt att den är en manlig fantasi och att de ändrade henne till att bli mer feminin bara var för att hon skulle ta av sig kläderna. Hon verkar ha varit en feministisk citatmaskin och New York Magazine har listat hennes främsta feministiska citat. Här är två angående hennes roll som Leia:

Don’t be a slave like I was … You keep fighting against that slave outfit.

Och i samma intervju:

It’s hard to date once you’re a big ‘Star Wars’ star because you don’t want to give people the ability to say, ‘I had sex with Princess Leia.

Hon har gjort roller i många filmer och TV-serier och på senare tid har hon även författat manus och funnits med mycket bakom kameran. Hon debuterade som författare 1987 med Postcards from the edge. För några dagar sedan drabbades hon av hjärtstillestånd under en flygning och hon återhämtade sig inte. Igår, den 27 december 2016, dog hon 60 år gammal.

Carrie Fisher och jag

Jag har inte sett Star Wars så jag har inte haft en jättenära relation till Carrie Fisher (men jag har sett henne i När Harry mötte Sally!). När jag läste om henne nu efter hennes död verkar hon varit en mycket fascinerande kvinna som jag vill läsa mer om. Jag har därför beställt hennes bok The princess diarist om livet bakom kulisserna på Star Wars-inspelningarna. Jag är också sugen på att läsa henne romaner och tänkte börja med den första, Postcards from the edge från 1987.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.