Nyårslistor 2016: Ungdomsböcker

Tio över ett

Då är det dags för min sista nyårslista. I år har jag läst mycket ungdomsböcker. Det där går i vågor för mig, men i år var ett år jag behövde mer lättsam litteratur. Lättsam i bemärkelsen lättläst och lättillgänglig, inte nödvändigtvis med ett innehåll som lätt faller i glömska. Därför blir min sista lista den över årets bästa ungdomsböcker. Ser nu att alla kom ut på svenska i år, vilket känns extra roligt.

Tio över ett av Ann-Helen Laestadius: Denna Augustprisvinnande bok var verkligen fantastiskt bra. En bok om oro över den förändring som staden Kiruna står inför och den känsla av maktlöshet en tonåring kan känna när de rika gruvägarna inte drabbas av flytten. Den innehöll också mycket vänskap, kärlek och förälskelse.

I dina ögon av Sarah Dessen: Vad händer med familjen när en av dem döms för ett grovt brott? En tonårstjej kan inte släppa den pojke som hennes bror orsakat en stor skada och hon känner sig som ett freak när alla vet att hennes bror sitter i fängelse. Hon väljer därför att byta skola.

Du, bara av Anna Ahlund: Kärlek och sexualitet är inte så svart eller vitt alla gånger. Den här boken handlar om en bisexuell kille som blir kär i samma kille som sin storasyster. Bra om sex och kärlek och om syskonkärlek. Det är kärleken och sexet som står i centrum, inte den sexuella läggningen.

Tifo av Josefine Lindén: Fotboll och supporterkultur. Och kärlek och sex. I en härlig blandning! Man måste inte älska fotboll för att älska den här boken, men det underlättar säkert. En bok som den fotbollstokiga gymnasietjejen Hanna hade behövt. Jag vet att en ny bok är på väg om de fyra ungdomarna i den här boken och det ser jag fram emot!

M varken mer eller mindre av Petra Backström: Majs letande efter kärleken är mer spännande än det kanske låter. Hon har att välja på sitt ex som hon ligger med ibland, sin bästa väns pappa och en kille hon träffar på krogen. Det hela trasslar till sig rejält innan det reder ut sig igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.