Månadens feminist: Anna Maria Lenngren

Anna Maria Lenngren

Kort fakta

Född 1754 i Uppsala, död 1817
Känd poet och satiriker.
Skrev dikten Några ord till min kära dotter, ifall jag hade någon.

Anna Maria Lenngrens feministiska gärning

Anna Maria Lenngren var uppvuxen i en familj där det uppmuntrades att hon läste och bildade sig, vilket inte var vanligt på 1700-talet om man var kvinna. Hon jobbade som översättare och senare också som poet. Hennes främsta genre var satiren och hon tvekade inte att göra sig lustig över adeln eller dem som fjäskade för adeln.

Lenngren gifte sig med en förhållandevis modern man och kunde fortsätta med sitt skrivande. Hon skrev dikter som publicerades i Stockholms-Posten, men hon skrev dem anonymt. När hennes man köpte tidningen skrev hon mer frekvent i den. Ett känt verk hon skrivit är Pojkarne, om skola och bildning och att barn inte ser några klasskillnader.

Hennes kanske mest kända dikt idag och den förmodligen mest omdiskuterade är Några ord till min kära dotter, ifall jag hade någon. Den fiktiva dotter Betti får lite goda råd om hur hon ska förhålla sig till vuxenlivet och det kommande livet som hemmafru. Är det satir? Eller har hon formats av sitt nya borgerliga liv? I feministiska kretsar verkar det dock finnas någon slags konsensus om att det är en feministisk dikt. Följande rader låter för en människa på 2000-talet som satir, speciellt när man vet att kvinnan är beläst:

Med läsning öd ej tiden bort –
Vårt kön så föga det behöver,
Och skall du läsa, gör det kort.
Att såsen ej må fräsa över!

(…)

När sig en kvinna nitisk ter
Att staters styrselsätt rannsaka,
Gud vet, så tycks mig att jag ser
En skäggbrodd skugga hennes haka.

Nu ska jag inte slå fast huruvida detta var satir eller inte, men oavsett så har dikten fungerat som satir och haft stor betydelse för eftervärlden just för att den inte tagits bokstavligt. Lotta Lotass antyder i den här texten att den kan vara allvarligt menad för att Lenngren kom att ordna in sig i ett mer borgerligt liv. Andra tycker att det solklart kan tolkas som satir. Det är i vilket fall för denna och andra dikter som hon ibland kallas Sveriges första feminist.

Trots att Lenngren skrev anonymt var hon ett känt namn i litterära kretsar. Svenska Akademien uppskattade henne mycket, så mycket att de till och med försökte få henne invald. Hons ska inte ha varit intresserad.

Anna Maria Lenngren och jag

Jag har tänkt att läsa Anna-Maria Lenngren så länge jag kan minnas nu. Jag vet att jag läst något av henne i min barndom/ungdom, men inte exakt vad. Nu när jag har en lyrikutmaning under 2019 passade jag på att låna en bok med hennes verk. Sedan vill jag grotta ner mig mer om henne och förhoppningsvis bilda mig en egen uppfattning om dikten.

Bok av Anna Maria Lenngren som jag läser och recenserar så snart jag är klar

Dikter och prosastycken 1968

2 kommentarer

 1. Deprecated: get_user_by_email är taget ur bruk sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5323
  • Katarina18 mars, 2019 kl. 03:19
  • Svara

  Älskar Lenngren! När jag var liten fick jag Poesiboken i serien Min nya skattkammare, och där fanns flera av hennes dikter med, så kärleken började tidigt.

  Den favorit jag oftast citerar är denna mycket elaka vers:

  Till fru ***, som är rädd för ormbett

  Ni anser ormbett som en fara –
  Men om ett sådant djur er stack,
  Så kan ni säker derpå vara
  Att ormen straxt af etter sprack.

  1. Deprecated: get_user_by_email är taget ur bruk sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5323

   Men JA! Där är ju därifrån jag känner igen henne!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.