Hittat i hyllan: Allt detta tillhör mig av Petra Hůlova

Allt detta tillhör mig

Den som inte levt en längre period utan sina böcker vet inte hur är det är att återse dem. Min oerhörda lycka och känsla av enorm rikedom nu när mina böcker åter står i hyllorna i mitt hem (inte alla böcker, för vi har fortfarande en bit kvar med uppackandet). Jag tänkte fira mina böckers återkomst genom att visa er lite av min stora bokskatt. Under Hittat i hyllan kommer ni i höst att få boktips från någon av mina bokhyllor.

Först ut är pärlan på bilden ovan, Allt detta tillhör mig av Petra Hůlova från 2002. Det en kvinnohistorisk roman om Mongoliet. Petra Hůlova är från Tjeckien, men har varit utbytesstudent i Mongoliet. Hon har således stor insyn i hur man lever där och har läst mycket om landets historia. Hon är feminist och har velat skildra kvinnors situation i landet under flera generationer. Den är oerhört fängslande och spännande och fantastiskt att få en sådan inblick i mongoliska kvinnors liv.

Det finns fler böcker av Petra Hůlova översatta till svenska och de andra jag läst utspelar sig i hennes hemland Tjeckien. Jag rekommenderar dem allihop, men kanske i synnerhet denna. I Sverige ges hon ut på det lilla, men fantastiska förlaget Rámus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.