Recension: Tavares, Ana Paula; Salomes huvud; 2004

Salomes huvudI jakt på böcker skrivna på portugisiska hittade jag Salomes huvud, poetiska texter skrivna av Ana Paula Tavares från Angola. Jag visste inte vad jag skulle vänta mig, men en förord av Agneta Pleijel som hyllar boken skruvade upp förväntningarna.

Det är ett antal korta texter om Angola, flickor, pojkar, uppväxt och liv. Det handlar också om gamla seder och bruk, som det var när människan levde närmare naturen. Det är även inslag av magiska krafter. Jag räknar det som noveller, för det är fiktivt berättat.

Författaren är poet och litteraturvetare från Angola, men är idag verksam vid universitetet i Lissabon. Salomes huvud utspelar sig i författarens hemland.

Visst var det en fin samling texter. Men det tilltalade mig kanske inte så mycket som jag hade hoppats på. Det är till stort del ett stycke angolansk kvinnohistoria, berättat på lyrisk prosa. Det låter som något för mig, men det var kanske inte riktigt det.

Lär mer: Adlibris

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.