Recension: Luiselli, Valeria; Historien om mina tänder; 2013

Historien om mina tänderI våras läste jag Valeria Luisellis debutroman De tyngdlösa. Jag var inte helt såld, men när Historien om min tänder damp ner i brevlådan bestämde jag mig genast för att ge henne en andra chans. Boken i svensk översättning är rykande färsk från Rámus förlag.

Historien om mina tänder handlar om auktionsutroparen Gustavo Sánchez Sánchez, kallad Motorvägen. Han föddes med prenatala tänder och har aldrig gillat dem. På en auktion köper han Marilyn Monroes tänder och för att ha råd med att sätta in dem auktionerar han ut sina egna. De bär alla på en historia. Till auktionen kommer hans son, som han inte träffat på många, många år.

Boken är till synes en helt galen och surrealistisk berättelse, men den är oerhört smart med många referenser till kulturen och politiken i Mexiko och övriga världen. Jag tyckte att boken till en början var rolig och underhållande, men att det sedan började spåra ur och jag visste inte vart den var på väg. Men precis när jag nästa tröttnat, byttes perspektivet från jag-form, till tredje person genom en av bokens bifigurer, och då fångades mitt intresse igen.

Jag håller med baksidestexten om att det är en intelligent och humoristisk och jag tyckte faktiskt på sina håll även att den var feministisk. Det fanns många gliringar mot huvudpersonen och mansrollen. När vi fick ett annat perspektiv fick vi också se huvudpersonens livshistoria som det var och kunde tolka det vi redan läst som överdrifter och självförhärligande. Jag gillade mycket Luisellis beskrivning av en förlegad mansroll. Språket i boken är fantastiskt och det är den annorlunda, men bra bok som jag absolut tycker att du ska ge en chans!

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.