Recension: Bojunga Nunes, Lygia; Den gula väskan; 1976

Den gula väskanDet här med att springa på böcker av en slump, det kan ibland vara riktig lyckat. Medborgarplatsen bibliotek hade skyltat med bland andra Lygia Bojunga Nunes bok Den gula väskan och eftersom jag anade att författaren var från Brasilien, lånade jag den. Jag vet nu att författaren är brasilianska och att hon fick Almapriset 2004.

Rakel har tre önskningar; att bli stor, att bli pojke och att bli författare. Hon tror att något av de två första är en förutsättning för att hon ska få lämnas ifred. Men så en dag så for hon en gul väska och i den gömmer hon sina önskningar. I väskan finns även Paraplyet och Säkerhetsnålen och tuppen Skräcken. De har alla en historia som Rakel berättar om i boken.

Latinamerika är känt för sin magiska realism och i Den gula väskan så får vi möta den i barnboksform. Det är en fantastisk berättelse om ett barns önskningar och hur hon kommer ur de vuxnas förväntningar och lyckas gå sin egen väg. Det är en bok om en flicka som önskar att hon vore pojke därför att pojkar har ett helt annat handlingsutrymme än flickor och det är något som fortfarande är sant på många håll i världen idag, 38 år senare.

Jag varken är eller var intresserad av övernaturliga inslag i böcker, men magisk realism av en riktig vass författare är något annat. Det gäller även Lygia Bojunga Nunes. Den gula väskan är en mycket bra bok och jag hoppas verkligen inte att den faller i glömska på grund av alla sina år på nacken.

2 kommentarer

 1. Nu har jag reserverat den på bibblan. Ska bli kul att läsa.

   • Hanna29 april, 2014 kl. 03:26
    Författare
   • Svara

   Vad roligt att kunna ge tips! Jag tyckte mycket om den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.