Recension: Luiselli, Valeria; De tyngdlösa; 2011

De tyngdlösaDå var det dags att ta tag i en av alla de böcker som kommit i brevlådan och som jag tänkt att den vill jag läsa! De tyngdlösa av Valeria Luiselli är en mexikansk-amerikansk roman som fått stora hyllningar och som nu getts ut på svenska på Rámus förlag.

En kvinna med man och två barn sitter i Mexiko City och försöker skiva en roman. Hon minns tillbaka till tiden då hon bodde på Manhattan och jobbade på ett förlag. Hon väver samman fragment från sitt nya liv, sitt före detta liv och författarnas liv. Hon lägger till och drar ifrån och hittar på. Hon verkar ganska sval i förhållande till sitt äktenskap och passionerad i förhållande till litteraturen och författarna.

Valeria Luiselli skriver bra, har ett fantastiskt språk och gav mig en härlig karaktär i tvåbarnsmamman. Men det funkar inte riktigt för mig. Fragmentariskt uppbyggda böcker kan vara bra, men detta var en roman utan början och utan slut och lite också utan handling. Ibland fastnade jag för den, för att ganska snart tappa tråden igen. Den hade också drag av det latinamerikanska lite övernaturliga som jag i det här fallet inte alls fastnade för. Jag förstår med andra ord inte riktigt storheten.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.