Recension: Ocampo, Silvina; Irenes självbiografi och andra noveller; 2019 (1937-88)

Irenes självbiografi och andra novellerJag fick upp ögonen för lilla Komet förlag när de gjorde mig uppmärksam på att de gett ut boken Nada av Carmen Laforet på svenska. Nu har de gett ut den argentinska författaren Silvia Ocampo och har samlat några av hennes bästa noveller i Irenes självbiografi och andra noveller. Det här är första gången Silvia Ocampo ges ut på svenska.

Silvia Ocampo levde mellan 1903 och 1993 och hon debuterade 1937. Hon var god vän med Jorge Luis Borges, som har hyllat hennes författarskap. Borges ska ha sagt ”Av alla de ord man kan beskriva henne med tror jag det mest passande är genial”. Ocampo skrev noveller såväl som poesi och barnböcker.

Novellerna i Irenes självbiografi och andra noveller handlar om vardagliga situationer och många har kvinnor eller flickor i centrum. Det är stämningar snarare än handlingar som fastnade mest för mig. Det var spännande att läsa så passa annorlunda noveller, för jag läser inte så mycket litteratur från Latinamerika.

Novellerna innehåller mycket magisk realism och det har jag normalt ganska svårt för. Det blir därför stundtals lite väl obegripligt och svårtillgängligt för mig. Därmed inte sagt att boken inte är läsvärd, för det är den absolut. Jag fastnade för många formuleringar och många så underfundiga vändningar. Jag gillar också att läsa om Argentina och Buenos Aires.

Jag hoppas att Komet ger ut mer spännande litteratur att sätta tänderna i!

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.