Recension: Welsapar, Ak; Legenden om Aypi; 2015

Legenden om AypiJag sökte böcker från Turkmenistan och fann Legenden om Aypi av Ak Welsapar, utgiven på Tranans förlag. Welsapar bor i exil i Sverige och boken är skriven och utgiven här, dock översatt från turkmenska. Ak Welsapar är man och skriver mest om män, men boken var till min stora överraskning feministisk och passar väl in i mitt tema om mansrollen.

I en liten fiskeby i Turkmenistan under Sovjettiden måste fiskarna sluta sina jobb och flytta till staden för att göra nytta åt den kommunistiska staten. Araz vägrar och fortsätter med sitt fiske. Samtidigt kommer en kvinna upp från de döda och ställer till det. Hon har varit död i flera hundra år, men vill ha sin hämnd. Hon dog för att en man dränkte henne och nu kräver hon rätt för alla kvinnor. Hon föraktar män som inte ser en kvinna som sin jämlike.

Jag blev oerhört förvånad när jag upptäckte att den turkmenska boken jag funnit för min jorden runt-utmaning visade sig vara en feministisk bok som ifrågasatte mansrollen. Här har vi män som får på pisken för att de vill vara otrogna mot sina emanciperade kvinnor. Här ifrågasätts all dubbelmoral och att det är olika saker som gäller för kvinnor och män. Det manliga, hårda och våldsamma förlöjligas. Jag älskade det! Detta trots att jag inte är så förtjust i gamla legender och döda ting som ställer till det för folk.  Det enda jag inte förstod varför Araz var en måltavla. Han verkade ju vara bokens enda vettiga man.

Överraskningen boken gav mig kommer jag att leva på länge.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Världslitteratur, Intervju i SvD

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.