Lucka 11: Äktenskap

Lucka 11
Äktenskap har skildrats vackert i litteraturen och det finns många äktenskapsskildringar i världslitteraturen. Idag kommer jag att skriva om böcker där äktenskapet är bra, mindre bra, våldsamt och i upplösning. In minst för oss feminister är det bra at läsa om hur äktenskap ser ut på många andra håll i världen, även om såklart en bok inte kan säga något om hur det ser ut i ett helt land.

I den sydkoreanska boken Pachinko skildras fattigdom och rasism, men vackra och kärleksfulla äktenskap. Min Jin Lee har skrivit boken.

I The purple violet of Oshaantu av Neshani Andreas från Namibia får vi följa en som nyss blivit änka, som haft ett förskräckligt äktenskap och berättaren som lever i ett mycket kärleksfullt och harmoniskt förhållande. Två äktenskap och två olika verkligheter för namibiska kvinnor.

Ett kärleksfullt, men annorlunda äktenskap skildrar Ama Ato Aidoo från Ghana i sin bok Förändringar. Där är huvudpersonen är hustru nummer två som utnyttjar sin ställning för att kunna förverkliga sig själv, men samtidigt kommer nackdelarna med att vara en andra hustru smygande.

Vad är egentligen lycka i ett äktenskap? Det frågan behandlar albanska Helana Kadaré i sin novell Misunderstanding.

Flera olika äktenskap med olika grad av lycka skriver internationella bookerpriset-vinnaren Jokha al-Harthi från Oman i sin roman Celestial bodies.

En betydligt mer missnöjd person är Kim Jiyoung i Kim Jiyoung born 1982 som i Nam-Coo Chos skildring blir varse könsskillnaderna i sydkoreanska familjer.

I isländska Auður Ava Ólafsdóttirs äktenskap i Den sista kvinnan blir huvudpersonen Maria lämnad av sin man efter många år av lycka, för att han hade blivit kär i en man.

Lika illa går det för huvudpersonen i Elena Ferrantes Dagar av ensamhet, som går in en psykos när hennes man lämnar henne för en yngre förmåga.

Ytterligare en sydkoreansk bok, Vegetarianen av Han Kang, behandlar ett äktenskap, men i det här fallet ett mycket dysfunktionellt sådant. Det som redan var dåligt, blir outhärdligt plågsamt när hustrun blir vegetarian och vägrar att ge sig. Maken och andra i deras omgivning visar upp fruktansvärda sidor.

Värst äktenskap av böckerna jag skriver om idag finner ni i Slaktarens hustru av Li Ang från Taiwa. Maken slår och våldtar och hela omvärlden är på makens sida, för vem kan vara nöjd med en hustru som skriker när hon har sex?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.