Lucka 10: Barnböcker

Lucka 10
Då har turen kommit till barnböcker. Det finns massa bra böcker för barn, stora som små, från andra delar av världen än vår egen. Flera Almapristagare (barnbokspriset till Astrid Lindgrens minne) har kommit från olika länder och det finns även andra spännande böcker att läsa för sina barn. Ibland kan böcker från andra kulturer kännas främmade för oss vuxna, men i de allra flesta fall bekommer det inte barnen. Det är i vilket fall min erfarenhet. Så dra dig inte för att läsa sagor från hela världen för dina barn!

Europa

Ilon Wikland flydde i Sverige från Estland som 14-åring. Hon berättar om sin första skoldag i Tallinn 1937 i boken Sammeli, Epp och jag. Det är vackra bilder från Tallinn och det är en glad bok, trots att föräldrarnas misskötsel av sitt barn lyser igenom för den vuxne läsaren.

En Almapristagare som mitt stora barn var mycket förtjust i är Kitty Crowther från Belgien. Hennes böcker om flugorna Ivo och Vera är mycket lekfulla och roliga.

En ungersk barnboksförfattare är Katalin Szegedi som har skrivit de fina barnböckerna Lenka och Palko.

För de större barnen finns Zlata Filipovic dagbok från Bosnienkriget. Zlatas dagbok fungerar för tonåringar och uppåt.

Asien

En av vår familjs stora favoriter i barnboksvärlden är Den lilla hemligheten av Yara Bameih från Palestina. Hemligheten är så finurlig att jag inte vill avslöja den. Alla måste få läsa boken utan att veta det en gång. men även om barnet vet, är det lika roligt varje gång.

Heena Baek från Sydkorea är en annan Almapristagare som är en favorit hos mitt lilla barn. Hennes karaktärer är tydligt asiatiska och hon har lekfulla bilder som är antingen ler- eller urklippta pappfigurer som sedan är fotade. Visst kan hennes böcker ha spår av klassiska könsroller, men jag tycker ändå att de finurliga historierna gottgör för det.

Guji-Guji är en bok som båda barnen och vi vuxna fullkomligt älskar. Sagan om krokodilen som hamnar i ett ankbo har så otroligt mycket. Författaren Chih-Yuan Chen kommer från Taiwan.

Afrika

Ondjaki är en författare från Angola som även skrivit vuxenböcker. Hans bok Yanari – flickan med de fem flätorna är en fin bok om fred på jorden och magi.

Sydamerika

Isol från Argentina är en författare jag läst ganska mycket för mina barn. Hos min lilla har boken Nocturne fastnat. Det är en drömbok med självlysande sidor som är mycket rolig och interaktiv för barnen. Passar kanske inte så bra som godnattsaga just av den anledningen, men det hindrar inte min unge från att välja den kväll efter kväll. Isol har även hon fått Almapriset.

Lygia Bojunga Nunes är också Almapristagare och Den gula väskan är en fin bok med magisk realism, för lite äldre barn.

Oceanien

Från Australien kommer två ungdomsboksförfattare och Sonya Hartnett, ytterligare en Almapristagare, har skrivit den spännande familjedramat Torsdagsbarn.

Melina Marchetti är en personlig favorit och hennes böcker Francesca och Jellicoe Road är bra böcker för tonåringar och även för den vuxna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.