Lucka 12: Inbördeskrig

Lucka 12

Dagens tema är inte muntert, men många av de böcker jag läst från olika håll i världen handlar om inbördeskrig och hur människor har upplevt dem. Det är allt från politiskt engagerade människor till ”vanliga” människor. Alla drabbas de hårt av brinnande inbördeskrig, som inte sällan kan ha kommit mycket plötsligt. Jag skriver om böckerna i kronologisk ordning efter när kriget ägde rum.

30-talet

Diamanttorget av Mercè Rodoreda utspelar sig under det spanska inbördeskriget 1936. Det är en fantastisk roman som skrevs 1962. Rodoreda anses vara en av de viktigaste katalanska efterkrigsförfattarna.

60-talet

En av de bästa böckerna jag har läst är En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie. Boken utspelar sig före, under och efter inbördeskriget i Nigeria, även känt som Biafrakriget. Den skildrar välbärgade familjer som drabbas hårt av kriget.

80-talet

Inbördeskriget i Libanon skildras i serieboken Svalornas lek av Zeina Abirached. Det är ett krig som jag hade med mig under hela min barndom (alla visste att det bombades i Beirut) och det var oerhört intressant att läsa om kriget från ett barns synvinkel.

90-talet

En klassiker på området är Slavenka Drakulic reportagebok Balkan Express från 1993. Trots att den har många år på nacken tycker jag att du ska läsa den om du inte redan gjort det. Den handlar om situationen för författaren själv, som flydde från Kroatien till Slovenien, och om hennes vänner och andra hon träffar. Drakulic reportageböcker är helt fantastiska!

En annan bok om ett annat inbördeskrig ungefär samtidigt är Dina händer var fulla med liv av Suad Ali om inbördeskriget i Somalia i början på 90-talet.

10-talet

Två böcker om  inbördeskriget i Syrien som båda två är oerhört läsvärda och samtidigt mycket hemska är fristadsförfattaren från Östersund, Suzanne Ibrahim. Hennes dagbok över krigsutbrottet i När vinden exploderar mot min hud är oerhört gripande och mycket vackert skriven. Samar Yazbek är en annan syrisk författare som skildrat kriget i Nitton kvinnor, som är allt annat än en munter nöjesläsning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.