Recension: Kang, Han, Vegetarianen; 2007

VegetarianenNyligen kom Vegetarianen ut på svenska på Natur och Kultur (i Sydkorea kom den alltså ut 2007). Den är skriven av Han Kan som sägs vara en av Asiens mest spännande författare just nu. Efter Levande och döda som kom ut på samma förlag i slitet av förra året, tog jag att djupt andetag och började läsa.

Yeong-hye är den tystlåtna perfekta hustrun. Ända till den dagen då hon helt plötsligt blir vegetarian. Inte nog med att hon inte vill äta kött, inget kött får finnas i hemmet och hon vägrar att ha sex med sin man för att han luktar kött. Familjen försöker tvinga henne att äta kött, men det slutar med att hon skär sig i handlederna och hamnar på mentalsjukhus. Boken är skriven i tre delar. Yeong-hye är alltid huvudperson men perspektiven är först makens sedan svågern och sist systerns. Maken är en slätstruken typ som önskar att leva ett så vanligt liv som möjligt. Svågern har konstnärsdrömmar och använder Yeong-hye i erotiska filmer. Systern vill lappa ihop allt så att  Yeong-hye ska bli “normal” igen.

Det är en tung bok. Det är en bok som ger ångest. Det är en bok om personlig integritet, sexualitet och att välja själv. Yeong-hye får inte välja själv, alla andra vill välja åt henne. Det gäller inte bara vad hon äter, utan också sex. Män tar för sig och kräver att få bestämma, enbart i egenskap av män. Jag uppfattar en kritik mot patriarkatet och att det tydligen fortfarande är vanligt att man lyder sin far och make i Sydkorea. Yeong-hyes stumma protest mot världen mynnar ut i att själv vilja reglera vad hon stoppar i sig, men inte ens det får hon ha makt över.

De 120 sidorna känns som 500 och även denna bok är fantastiskt skriven och de olika perspektiven ger en bra dimension till huvudhistorien. Men, det är helt enkelt inte riktigt min typ av litteratur. Tyvärr. Det är för mörk och för tungt. Kanske framförallt för surrealistiskt också. Gillar du lite udda böcker av författare som verkligen kan skriva så är detta boken för dig!

Läs mer: Adlibris, Bokus, Och dagarna går

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.