Recension: Andreas, Neshani; The purple violet of Oshaantu; 2001

The purple violet of OshaantuI veckan annonserade jag att jag skulle läsa färdigt min väg runt jorden. Först ut på den tolvmånaders-resan är Neshani Andreas från Namibia. The purple violet of Oshaantu är en bok om kvinnors situation i Namibia och det tyckte jag passade ypperligt som val av författare och bok.

Mee Alis bästa vän Kaunas man är död. Hela släkten anklagar henne för att ha dödat maken, som dog i hemmet. De har föreslagit giftmord eller häxeri. Kauna har inte gjort någon hemlighet av att äktenskapet var riktigt dåligt och att han slog henne och var otrogen samt drack. Hon har till och med beklagat sig för hans släkt. Då sa de att sådana är männen. Efter hans död hette det att Kauna borde gjort mer för att omvända honom. Mee Alis äktenskap är fantastiskt. Hennes man älskar henne och skulle aldrig bära hand på henne. Det är hon som berättar den olyckliga historien om vännens öde.

The purple violet of Oshaantu var en lågmäld bok om traditioner och klansamhälle. Den visar hur orättvist kvinnor behandlas och att männen kommer undan med det mesta, även om de super och slåss. Det är egentligen först på slutet, då man får veta mer om Mee Alis äktenskap, som kritiken mot hur kvinnor behandlas verkligen blir tydlig.

Med The purple violet of Oshaantu av Neshani Andreas har jag prickat av Namibia på min Jorden runt-lista.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.