Kulturkollo åker till Italien

Denna vecka har Kulturkollo åkt till Italien. Jag ska såklart åka med! I alla fall idag. Den fråga som Kulturkollo ställer är om vi har något bra kulturellt tips om Italien och det har jag självklart. Jag har varit i landet fyra gånger, vilket är på tok för lite, och jag älskar det. Jag har även pluggat italienska i två år på gymnasiet, men att säga att jag talar lite italienska är en kraftig överdrift.

Här är lite italienska tips från mig:

Bok

Hennes nya namn

Det finns många bra italienska böcker. Jag måste givetvis nämna Elena Ferrantes Neapelkvartett som är översatt till svenska till hälften. Nästa del kommer i januari. Annars älskade jag Siliva Avallones Stål och Valeria Parellas Väntrum. Sorry Viktoria, ingen utspelar sig i Florens.

Museum

Hanna i Pompeji

Jag älskade Pompeji, som ligger utanför Neapel. Stadens som förstördes i Vesuvius utbrott år 79 är idag ett magiskt museum. Du måste verkligen åka dit om du har vägarna förbi. Eller nej, du måste åka dit. Det går billiga flyg till Neapel och därifrån tar du pendeln.

Musik

Laura Pausini var en av mina absoluta favoriter på gymnasiet. Här är hennes finaste låt, La Solitudine. Den fick vi för övrigt översätta på italienskalektionerna i skolan. Det var så jag upptäckte henne.

Film

La vita e bella, om den judiska fadern som räddar sin son i koncentrationslägret genom att låtsas att de leker en lek, är en klassiker. Så sorglig, men en av de bsäta finlerm jag sett.

Feminist

Melissa Panarello

När jag upptäckte unga Melissa Panarello blev jag frälst. Hennes sorgliga erotiska roman 100 Strokes of the brush before bed är otroligt bra om kvinnor och sex. Det framgår så tydligt att det oftast inte är på lika villkor.

Resmål

Sankta Lucia

Det går inte att välja ut bara ett. Flera platser förtjänas att besökas både en och 10 gånger. Ett resmål jag vill åka till är Syrakusa på Sicilien, för att det har en koppling till vår historia genom att Lucia föddes där.

Mat

Italiensk förätt

Jag tycker att det Italien är bäst på är förrätter och så pizza och pasta såklart. Men att få in en tallrik med kallskuret och en annan bara med olika former av mozzarella är himmelriket! Bilden är från en fantastisk måltid i Sorrento 2010.

3 kommentarer

 1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383

  Wow, vilket inlägg! Blev helt nostalgisk av Laura Pausini, haha. Och Väntrum har jag inte läst! Måste jag nästan göra!

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383
   • Hanna23 november, 2016 kl. 10:03
    Författare
   • Svara

   Väntrum är så bra! Den handlar om en kvinna som får ett för tidigt fött barn. Om du vill att jag ska mammaspoila så går jag det 😉 Laura Pausini är så smörigt, men jag blir också nostalgisk och älskar det därför!

 2. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383

  Laura Pausini kommer jag ihåg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.