Veckans feminist: Melissa Panarello

Melissa PanarelloKort fakta

Född 1985 i Catania, Sicilien.
Debuterade som författare 2003, 17 år gammal.
Boken, 100 tag med hårborsten före sängdags, blev en stor skandal i Italien.

Melissa Panarellos feministiska gärning

Melissa Panarello har starkt tagit ställning för kvinnans sexuella emancipation och hon skriver enligt den här sajten på sin blogg;

When I was a kid, no one had ever spoken about female emancipation, because in my house there was a strict policy, and efficient women who saw the house on top of the pyramid, followed by children, then animals, then men.

I sin debutroman från 2003 (på svenska 2008), 100 tag med hårborsten före sängdags, skriver hon en dagbok ur en tonårings synvinkel med betoning på sex. Den gjorde skandal i hemlandet och stämplades som erotisk litteratur. Det handlar om att önska sig någon som tycker om en och som bryr sig om en, och har väl egentligen ganska lite att göra med erotik även om den innehåller sexscener.

Boken har filmats, men filmatiseringen stöddes inte av Panarello (källa Wikipedia), som ansåg att den inte var boken trogen. Hennes tredje roman, som på svenska heter ungefär I kärlekens namn, skriver hon till kardinalen Camillo Ruini och anklagar katolska kyrkan för att lägga sig i Italiens politik och hon förespråkar ett mer sekulärt samhälle.

Idag bor Melissa Panarello med sin pojkvän i Rom.

Melissa Panarello och jag

Jag letade efter italienska feminister och dök på hennes namn. Jag letade efter boken, som jag inte tycktes kunna få tag på, och hittade den tillslut elektroniskt på Amazon. Det var först idag som jag insåg att den även översatts till svenska. Jag tycker att det är mycket intressant att man säger erotisk litteratur om något som visserligen handlar om sex, men som mer är en bok om att finna sin egen väg. Enligt Wikipedia är erotisk litteratur: en genre inom litteraturen som fokuserar på berättelser om mänskliga sexuella relationer och som syftar till att ge upphetsning hos läsaren. Och jag skulle inte tro att det är meningen att bli upphetsad av Panarellos roman, snarare förfärad av alla våldtäkter och semivåldtäkter.

Bok av Melissa Panarello som jag läst och recenserat

100 Strokes of the brush before bed 2003

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.