Lucka 13: Lucias hemstad Syrakusa på Sicilien, Italien

Krans 13Bakgrund

I Sverige firar vi Lucia till helgonet Sankta Lucia från Syrakusas minne. Vårt firande har dock mycket lite att göra med den ursprungliga historien. Lucia dog martyrdöden i Syrakusa år 304. Hon förlorade aldrig sin tro på Gud och hon vägrade att göra vad kejsar Diocletianus ville tvinga henne till. Han förföljde kristna och Lucia blev förråd av en försmådd friare och för det dog hon alldeles för ung. Lucia är kanske inte en feministisk förebild, men de tär en kvinna som är mycket närvarande i vår kultur, en kvinna jag gissar att få vet någonting om. Här säger man att Lucia kom med ljus i mörkret och vi vet att hon kommer från Italien. Det skulle vara på sin plats att fler lär sig mer om denna mytomspunna kvinna.

Resmålet

Syrakusa ligger på Siciliens östkust. Staden har en gedigen historia och många minnesmärken från olika epoker. Se vidare Wikipedia för mer information. Staden har också flera minnesmärken över Lucia, bland annat Sakta Lucias kyrka. Hennes grav finns även i staden och där en staty av henne.

Ta dig dit

Det går alltid att flyga till Catania, fem mil norr om Syrakusa, och sedan hyra bil. Flyg kostar mellan 2000-3000 kr, men det är långa bytestider. Tåg mellan Cataina och Syrakusa tar ca 1 timma.  Charterbolaget Solresor ordnar rundresa på Sicilien med Syrakusa som ett stopp.

Syrakusa och jag

Jag har aldrig varit där, men det skulle vara kul att se. Italien är aldrig ett resmål man ångrar.

2 kommentarer

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383

    Har varit där. En underbar stad – i synnerhet den äldre delen. Fanatstisk mat, ljuvliga bakverk, Etna syns tydligt i vackert väder, och mycket vänliga och trevliga människor.

    1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383

      Det låter underbart! Måste definitivt åka dit. Jag älskar verkligen Italien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.