Jag gratulerar Norge och ger er fem norska boktips

Oslo 17 maj

Idag är det 17 mai och Norge fyller år. Det firas på stort där, mycket större än 6 juni firas här. Det såg ett tag ut som att vi skulle få ett litet 17 mai-barn, men hon väntade med att komma ut till halv nio på morgonen den 18:e. Mer om henne imorgon med andra ord. Idag ska det handla om Norge och jag tänkte ge er fem norska boktips och sedan önskar jag mig från er norska boktips, som jag kan läsa på norska. Böcker är ohyggligt dyra i våra grannländer, så den ska helt finnas på pocket eller på antikvariat.

Fem norska boktips

Vuxna människor av Marie Aubert: En psykologisk bok om relationer när alla samlas i en liten hytte. Det var min norska bok förra året och det var mycket lättläst på originalspråk.

Nej och åter nej av Nina Lykke: En lite skruvad bok om att ta sig ur ett dålig äktenskap och att göra det rejält.

Barnet av Kjersti Annesdatter Skomsvold: Vackert och poetiskt om att få ett barn och om moderskap och kärlek, men även om nojor som kommer med att få barn. Jag träffade Kjersti hos Sekwa våren 2019.

En modern familj av Helga Flatland: Tre vuxna syskon och ett föräldrapar som ska skiljas. VI får olika perspektiv på samma händelse. Mycket bra!

Sovjetistan av Erika Fatland: En fantastisk reseskildring i Centralasien. Fatland tar oss med till den absurda diktaturen Turkmenistan, till den före detta sjön Aralsjön och till kvinnor sin flytt brudrov i Kirgizistan. Det är en fantastisk resa och ska gärna läsas på norska, då den blir än roligare så.

Boktips till mig

Jag tänkte läsa Marie Auberts andra bok, Kan jeg bli med deg hjem, och Erika Fatland har gett ut fler böcker som jag kollar närmare på. Jag behöver fler tips, helst på samtida norsk litteratur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.