Recension: Aubert, Marie; Voksne mennesker; 2019

Voksne menneskerMarie Auberts Vuxna människor, på norska Vokne mennesker, har blivit väl mottagen i Sverige och jag bestämde mig för att läsa den på norska. Orsaken var att jag läste en recension i DN som skrev att det var en del roliga ordväxlingar med en svensk läkare som helt kommer bort i översättningen. Jag gillar att läsa på både norska och danska och fick här ett bra skäl till det. Boken gavs ut 2020 i Sverige på Wahlström och Widstrand.

Ida är 40 år och singel. Hon har precis varit i Sverige för att undersöka möjlighet att frysa in ägg. Det är mitt i sommaren och hon ska vara en vecka på landet i familjens hytte för att fira mammans 65-årsdag. Med är också systern Marthe, hennes pojkvän Kristofer och Kristofers dotter Olea. Mamman och hennes pojkvän kommer senare. Ida glädjer sig åt att få berätta om Sverige och äggen, men Marthe hinner före och berättar att hon är gravid. Efter det följer ett stort drama med svartsjuka och missunnsamhet.

Ida är tjejen som alltid gjort som hon förväntats och Marthe har varit den sjuka som alla måste anpassa sig efter. När hon haft svårt att bli gravid har det varit Ida som hållit henne i handen genom sorgen. När sorgen bytts mot glädje, klarar Ida inte längre att hålla masken. Inte nog med att Marthe ska få bilda en ”riktig” familj. Hon vill även köpa ut Ida ur hytten så att det ”blir enklare”.

Det är lätt att känna paniken i den 40-åriga kvinnan, som ingenting hellre vill än att bli älskad och få en familj. Men sättet hon gör det på, gör det nästan omöjligt för mig som läsare att tycka om henne. Visst håller jag på henne, men när hon försöker att vara en bättre styvmoster åt Olea än Marthe är styvmor, blir det lite mycket. Och det ska senare straffa sig.

Det är ett dram i det lilla, men samtidigt så otroligt gripande. Jag får inte riktigt sympati för någon, samtidigt som jag kan känna allas smärta. Det är mycket bra skrivet och jag är glad att jag läste boken på norska, vilket gav mig en större känsla av att det utspelade sig i en liten norsk sommarstuga. Det som gör att jag inte kommer att kasta mig över fler böcker av Marie Aubert är att det bli aningen för smärtsamt. För mig som kämpat för att bli gravid, kommer det lite för nära. Det är fantastiskt bra, men också otroligt jobbigt att läsa.

Läs mer (svenska): Adlibris, Bokus, GP, SvD, Aftonbladet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.