Recension: Schreiber, Johanna; Mellan raderna; 2021

Mellan radernaJohanna Schreiber har kommit ut en en ny bok, Mellan raderna, och jag som älskat hennes tidigare böcker och numer kan säga att jag känner henne, såg givetvis mycket fram emot att läsa boken. Nu är det alltid svårt att skriva recensioner om böcker av personer man känner och här skriver jag hur jag hanterar det. Boken är utgiven på Norstedts.

Emily jobbar på bokförlaget Schantz vid Mosebacke på Söder i Stockholm och hon är nyskild med en liten son. Livet är inte toppen, men trots att Emilys lön inte är fantastisk så älskar hon sitt jobb. Emily har vänner på förlaget, Clara och Daniel, som ställer upp i vått och torrt. På en förlagsfest träffar Emily serietecknaren Hermann som tar henne med storm. Han är precis allt som hennes ex Petter inte är, spontant, kreativ och en jasägare. Trots en himlastormande förälskelse börjar Emilys problem hopa sig. Hon har svårt att säga nej och en dag rinner allt över.

Mellan raderna är en feelgoodbok, men den har en stort portion svärta. Egentligen är det inte kärleken som står i centrum, utan Emilys väg till att hitta sig själv och sin plats i livet. Vi förstår mer och mer att hon inte haft det så lätt och också har låtit sig omhändertas av först sin bror och sedan sin man. Vi förstår också att Emily är fantastiskt bra på sitt jobb, men att hon har extremt svårt att säga nej, speciellt till sin chef Jack, som inte tvekar att lägga på henne mer och mer onödiga arbetsuppgifter.

Vissa författare faller för frestelsen att spela på de negativa känslor som läsare får av vissa karaktärer. Vi älskar ju att läsa om hopplösa ex, men när det blir för mycket av det goda slår det ofta över. Då står vi där med en före detta relation som absolut inte känns trovärdig, då huvudpersonen är så bra och exet då dålig. Johanna Schreiber faller aldrig för den frestelsen. Få personer är riktigt onda. Exen är helt enkelt inte rätt, men har goda egenskaper ändå. Även om jag älskade att störa mig på Petter, så är jag tacksam för att han inte utvecklades till ett monster.

Jag älskade Mellan raderna och sträckläste den. Det är ett extra plus att den utspelar sig i förlagsvärlden bland författare och bookfluencers och jag längtar nu ihjäl mig till bokmässan och andra litterära event. Det ska bli fler böcker om Schantz förlag och jag ser fram emot att läsa mer om karaktärerna på förlaget. Mellan raderna var så härligt feministisk med ett systerskap som levererade, men hur kan jag tyvärr inte avslöja.

1 ping

  1. […] Bloggat om boken har och dagarna går, Fiktiviteter, Enligt O, hyllan och Feministbiblioteket […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.