Hallå där: Niviaq Korneliussen

Niviaq Korneliussen på bokmässan 2018

Niviaq Korneliussen på bokmässan 2018.

Jag har redan berättat om det som en liten blänkare, att jag sprang på den grönländska författaren Niviaq Korneliussen på mässgolvet på Bokmässan i lördags. När jag flög på henne och lovordade hennes bok Homo Sapienne, blev hon glad och frågade om jag ville att vi skulle sätta oss ner och prata en stund. Först fick jag följa med henne ut och röka.

På seminariet Hitta sin egen röst berättade Niviaq att hon skrev Homo Sapienne på en månad. Hon stängde in sig i sin lägenhet och gick knappt ut. Hon rökte, drack alkohol och åt och sov på obestämda tider. Sedan var den klar. Det tog henne sedan tre månader att sedan översätta den till danska. Det var viktigt för henne att det var hon själv som skulle skriva den även på danska.

– Jag skulle inte säga att jag översätter mina böcker, jag snarare skriver om dem. Grönländska och danska är så olika språk att det är svårt att översätta, säger hon. Jag vill äga min egen text på danska och det är därför jag vill skriva den på danska själv.

Skriver på danska

Den nya boken skriver hon på danska. När jag träffade henne berättade hon att den bland annat ska handla om vad som är ett hem. Jag frågade henne om hon bor på Grönland och hon svarade att det inte är så enkelt.

– Jag har basen med ett hus, en flickvän och hund i Nuuk, men jag bor över hela värden på olika hotellrum, säger hon.

Hon berättade också att hon kan tänka sig att slå sig ner någonstans utanför Grönland, men inte i Danmark. Hon sa att det danska samhället inte är något hon gillar eller trivs i.

– Men kanske vill jag bo i Sverige, säger hon och skrattar.

Psykisk ohälsa på Grönland

Den nya boken ska också handla om det stora problemet med psykisk ohälsa som finns på Grönland.

– Den första boken jag skrev handlade om queera personer men jag känner mig färdig med det temat. Nu vill jag skriva om Grönlands stora problem.

Niviaq berättade om en resa till en avlägsen plats på Grönlands östra sida till ett samhälle där det bor 2000 personer. Under de månader hon var där var det flera personer som tog sitt liv. Läget är mer eller mindre akut, anser hon.

– Det är så många som mår dåligt på Grönland, men de flesta är fattiga och har inte råd med de tusen kronorna som ett besök hos en psykolog kostar. Det måste bli någon ändring på detta!

Det verkar inte bli någon munter bok som Nivaq Korneliussen skriver på, men i all hänseenden viktig. Det märks att Niviaq har ett stort hjärta för sin omvärld och sin ö.  Boken ska komma ut på danska nästa år. Jag ser fram emot det och kommer att läsa den på originalspråk!

Silvana Imam och Niviaq Korneliussen på Bokmässan 2018

Silvana Imam och Niviaq Korneliussen samtalar om att hitta sin inre röst med Karolina Ramqvist.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.