Månadens feminist: Betty Friedan

Betty Friedan

Kort fakta

  • Född 1931 i Peoria, Illinois, död 2006 i Washington DC.
  • Skrev den världsberömda boken Den feminina mystiken som blev ett startskott för den andra feministiska vågen i USA.
  • Var med och grundade National Organization for Women.

Betty Friedans feministiska gärning

Betty Friedan föddes i Illinois, dotter till ett judiskt par. Hon blev prisad för sina insatser på collage och hon skulle senare gå ett åt på Berkeley. På universitetet blev hon mer politiskt aktiv och då främst med marxistiska vänner. Senare i livet skulle hon komma att klassas som en liberal feminist.

1963 skrev hon boken Den feminina mystiken och presenterade sig genom den som en vanlig hemmafru. I den beskriver hon hur hemmafruidealet, som blivit starkare efter andra världskriget då männen kom hem och skulle ha tillbaka de jobb som kvinnorna gjort. Hon tyckte själv att livet var kvävande och hon har intervjuat många kvinnor i boken med samma upplevelser. Boken tar också avstamp i historia, psykologi, ekonomi och sociologi.

1966 var Betty Friedan med och bildade National Organization for Women, NOW. De kämpade för lagstadgad likabehandling och lika lön. De kämpade också för samma rätt till det offentliga rummet . Det fanns hotell som hade luncher som enbart var till för män. NOW hjälte till att få bort den diskrimineringen.

Betty Friedan jobbade senare länge tillsammans med Gloria Steinem, en annan feminist som hon hade ett rival-förhållande till. Detta beskrivs ingående i TV-serien Mrs America. En politisk handling som fick stort genomslag var när Friedan talade inför senaten att säga nej till  George Harrold Carswell som ny domare i högsta domstolen. Hon och andra feminister hävdade att han inte bara var rasist, utan även mot kvinnor. Senaten röstade mot honom.

Den kritik Betty Friedan fick då och också fått i efterhand är hennes inställning till lesbiska. Hon motarbetade aktivt att politik om samkönade relationer skulle finnas med i feministiska program, men har i efterhand sagt att hon varit väl fyrkantig (källa Wikipedia) och på kvinnokongressen 1977, talade hon för homosexuellas rättigheter.

Hon dog av hjärtsvikt på sin 85:e födelsedag i sitt hem i Washington DC.

Betty Friedan och jag

Jag har läst Den feminina mystiken och blivit otroligt fascinerad. Boken kom på på den feministiska litteraturkanonen som Feministbiblioteket presenterade 2013. Sedan har jag inte skrivit så mycket mer om henne. jag fick nytt intresse när ja gnu 2020 såg Mrs America och jag tyckte det var extra spännande med rivaliteten med Gloria Steinem, som jag inte tidigare kände till.

Bok av Betty Friedan som jag läst och recenserat

Den feminina mystiken 1963

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.