Feministbrud på kulturjakt på Hainan

I april 2009 var jag och Andreas på Bröllopsresa i Kina. Vi var i Peking, Shanghai, Hongkong och på ön Hainan. Man kan få sol och bad i Kina, som är bättre och renare än i Hongkong, men där är inte ett sprudlande folkliv som vi är vana vid på turistorter. Hainan har två stora stränder utanför staden Sanya på södra delen av ön. Det är Dadonghai och Yalong Bay. Dadonghai är den livligare delen och här dominerar ryska turister. Yalong bay är den vackrare delen och här finns inga restauranger och barer mer än hotellen. Vi valde Yalong Bay och det visade sig att vi skulle få lappsjuka. En kväll tog vi en taxi till Dadonghai (ca 20 min med bil), men så sprudlande var folklivet inte ens där. Jag har samlat ihop lite foton som skulle kunna visa Hanian ur en feministisk synvinkel.

Jag simmar på Hainan i Kina

Såhär glad är man när man får bada i ett sådant fantastiskt vatten vid en underbar strand. Den som har extremt bra syn kan se att det i bakgrunden simmar omkring folk i stora simdynor. Det är vuxna kvinnor. I Kina verkar det bara vara män som kan simma. Till Hanian reser det, förutom ryska, mest inhemska turister. De verkar vara rätt så moderna unga par utan barn. Flickvännerna badar med simdynor eller hängandes på sina pojkvänner. Vi var oftast ensamma på stranden då kineserna brukade bada ungefär när vi bestämt oss för att gå upp och göra oss i ordning för kvällen. En dag när vi skulle ta ett sista dopp körde vi” sisten i”. Vi rusade ut och kastade oss i och simmade några tag. En tjej i simdyna sprattlade fram till mig och frågade med stora ögonen ”Can you swim?”. En kvinna som simmar verkade vara något mycket ovanligt på stranden i Yalong Bay.

CCCP - reklamskylt i Dadonghai

I Dadonghai var det ryska inflytandet mycket påtagligt. Anledningen till den stora turistströmmen från Ryssland är att de inte behöver visum till Kina. När vi var där var det 2009 och finanskrisen hade slagit hårt mot Ryssland. Det märktes mycket tydligt, eftersom det inte var så mycket turister.

Romantic Bar på hotellet i Yalong Bay

På vårt hotell fanns denna skylt. En man stod oftast någonstans i närheten, beredd att rycka in om intresse skulle finnas. Han såg ut att ha ganska lite att göra för vi såg aldrig någon gå dit eller komma därifrån.

Reklam för Romantic Bar

Det är verkligen ingen tvekan om att det knappast är romantik folk är ute efter som ska besöka baren. Första dagen tyckte jag att det kändes olustigt med strippklubb på hotellet, men efter ett par dagar, när vi kunnat konstatera att antalet gäster på hotellens barer är typ två (vi), kände vi att det kunde knappast vara så att alla hänger på Romantic bar. (Kineserna verkade inte göra något efter att de hade ätit färdigt sin middag vid nio, och det fanns inte så mycket turister från andra länder.)

Fanns det ens strippor där? Vi undersökte saken. Fram ur små gömmor kom yrvakna kineser som var beredda att serva oss. Ville vi ha öl? Nej, att dricka öl i en källare, med stripp-stänger som enda utsikt (vi trodde inte att några strippor skulle komma) är ju inte det man längtar efter när det finns en strandbar några hundra meter därifrån. Vi gick därifrån utan att de stackars arbetarna hade fått utföra något jobb. Vi tror att baren var mer välbesökt när ryssarna hade mer pengar på fickan.

2 pingar

  1. […] har tidigare beskrivit två resmål på vår bröllopsresa, Hongkong och Hainan. Jag tänkte att det var dags för Peking, det första och sista resmålet på den resan.  När […]

  2. […] man på bröllopsresa till Kina. Jag har tidigare skrivit om vår vistelse i Peking, Hongkong och Hainan. Nu har turen kommit till resans andra resmål dit vi tog oss med tåg från Peking. Vi tog oss […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.