Bjørnson, Bjørnstjerne; En handske; 1883

Bjørnsierne BjørnsonI en bok jag läser just nu, stötte jag på den så kallade sedlighetsdiskussionen som fördes i bland annat Sverige och Norge i slutet på 1800-talet. Bjørnson, Ibsen och Strindberg var några som hade åsikter om kvinnor män och sex före äktenskapet. Bjørnson hade väl inte den mest radikala åsikten, men han ansåg att det som gällde för kvinnor skulle också gälla för män, dvs inget sex före man är lagligt gift. Om detta handlar hans pjäs En handske, som kom ut några år efter Ibsens Ett dockhem.

Svava är uppfostrad med att man ska vara ren och hålla på sig till den dag man gifter sig. hon är övertygad om att detta gäller alla och blir således förkrossad när hennes trolovade, inte bara visar sig har haft förbindelser före henne, utan även försvarar det. Hon blir än mer förkrossad när det visar sig att även hennes far haft sex före äktenskapet. Hon blir så arg att hon kastar en handske i ansiktet på sin blivande make.

Det är en ganska rolig pjäs och den visar hyckleriet som rådde då. Det var underhållande att läsa en pjäs av en man som tagit ställning mot normer som drabbade kvinnor hårdast.

Läs mer: Jag vet inte var man får tag på pjäsen annat än på antikvariat och bibliotek, men för dig som kan läsa på skärmen kan läsa den här.

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • sven1 november, 2011 kl. 04:14
  • Svara

  Om jag inte har fel så var en del av den tidens feminister (kvinnosakskvinnor)motståndare till legalisering av preventivmedel.Anledningen till det var att preventivmedel var ett lömskt sätt att göra kvinnorna mera tillgängliga för männens lustar hävdade dom.
  Även om dagens feminiser är för preventivmedel så kan man idag höra liknande skuldbeläggande av den manliga sexualliteten.
  Summan av sexualmoraliserandet är konstant.

  1. Det har jag inte stött på. Har du några namn eller så? Vore intressant att kolla upp!

  • sven2 november, 2011 kl. 03:52
  • Svara

  Det kom ut en bok på 1980-talet som hette testiklarnas herravälde.Jag läste den inte men den verkade skildra celibatsidealet som fanns i förra sekelskiftets kvinnorörelse.Hon som skrev den verkade ta dom i försvar.Hon hävdade att kvinnor hällst viil slippa sex.

  1. Måste läsa den! Även om jag inte kommer på någon sådan kvinna på rak arm, så är det kanske lite annorlunda om man vid sekelskiftet ansåg att kvinnor inte gillade sex. Levde man i ett äktenskap där mannen söp och kom hem och våldtog sin en, så är nog drömmen celibat alla gånger.

   Jag vet att exempelvis Elin Wägner drev frågan om fritt sex. Det tar hon upp i boken Pennskaftet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.