EU-läsning: Italien

Italiens flagga

Italien var ett av de länder jag skämdes över att inte läst mer ifrån, när jag startade EU-läsningen. Det har jag verkligen ändrat på nu!

Erfarenheter av Italien som bokland

Jag har läst förvånansvärt lite italiensk litteratur. Umberto Eco, Machiavelli, Dario Fo och Susanna Tamaro är några jag kan komma på att jag har läst. Silvia Avallones Stål läste jag för något år sedan efter många tips i sociala medier.

Italiensk litteratur i Feministbiblioteket

Gå dit hjärtat leder dig av Tamaro och Stål av Avallone utgjorde länge det enda italienska i Feministbiblioteket. Två oerhört bra böcker, men det kändes som att det var dags att utöka antalet titlar.

Nya erfarenheter inför EU-utmaningen 

Jag fick många tips om bra bra böcker att läsa inför den här utmaningen och det blev fler än de fem titlar jag hade tänkt. Deledda läste jag inom ramen för nobelprisbokcirkeln och det passade bra in. Det blev tre samtida titlar och två äldre, samt en bonustitel där originalspråket är tyska. Dessutom har jag recenserat sju noveller.

Samtida författare

Milena Agus – Onda stenar: En mycket vacker bok om en farmor berättad av hennes sondotter. Kärleksfull och mycket rörande.

Michaela Murgia – Själamakerskan: En mångbottnad roman om tankar kring aktiv dödshjälp och skuld och moral. Den handlar också om barn och kärleken till ett barn som inte är biologiskt.

Valeria Parrella – Väntrum: En mycket fin bok om känslorna kring att få ett prematurt barn.

Klassiska författare

Grazia Deledda – Murgrönan: Nobelpristagare Deledda skrev Murgrönan redan 1908 och det var en bok med mycket gammaldags moral.

Elsa Morante – Den andalusiska sjalen: Morantes Historien var en bok jag fick många tips om. Jag kanske läser den en dag, men 700 sidor avskräckte mig den här gången. Hennes novellsamling var ett bra substitut.

Tysktalande författare

Sabine Gruber – Mira och Irma: En liten bonus. Sabine Gruber ses som en österrikisk författare, men hon är född och uppvuxen i tysktalande Sydtyrolen i Italien.

Noveller

Jag läste sju noveller, alla skrivna av relativt unga samtida författare. De gav mig en liten insikt i hur det litterära landskapet ser ut i Italien just nu.

Vanessa Ambrosecchio – Milton lever

Silvia Ballestra – Iguanas födelsedag

Catarina Bonvicini – Den perfekta älskarinnan

Antonella Lattanzi – Katastrofen i Bari

Valeria Parrella – Rakt i ögonen

Veronica Ramio – Ärendet

Grazia Versani – Den sista eftermiddagen

Nästa EU-land

Nu blir det lite lugnare då nästa land är Kroatien. Det är svårt att hitta kvinnliga författare från Balkan, men en kroatisk kvinna står faktiskt i min bokhylla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.