Recension: Morante, Elsa; Den andalusiska sjalen; 1963

Den andalusiska sjalenJag orkade inte läsa Elsa Morantes Historien på över 700 sidor, men EU-utmaningen krävde Morante, som var en av efterkrigstidens viktigaste författare i Italien. Jag hittade hennes novellsamlingen Den andalusiska sjalen på biblioteket och slog till på den. Den gavs ut på svenska 2012.

Novellen Den andalusiska sjalen är den längsta och också den bästa. Liksom flera andra noveller handlar den om kärleken till ett barn och balansen mellan sina egna drömmar och mål och barnets bästa. Många noveller var mycket tragiska och slutade med människor som tog sitt liv eller dog på annat sätt. Novellerna kändes karga och realistiska och det var mycket krig och elände. En hel del av dem visade också på kvinnans underordnade ställning i samhället och hur hon fick kämpa hårdare för att få livet att bli så bra som möjligt.

Jag tyckte om Den andalusiska sjalen och de andra novellerna. Det var oerhört intressant att läsa texter från en annan tid och en annan miljö än vad som normalt är innanför min comfort zone. Det är inte helt omöjligt att jag en dag ger tegelstenen Historien en chans. Morante har ett bra språk och fantastiskt flyt och trots ganska torr handling, blir hon aldrig ointressant.

Läs mer: Adlibris

1 ping

  1. […] Elsa Morante – Den andalusiska sjalen Grazia Deledda – Murgrönan Italien berättar Michela Murgia – Själamakerskan Milena Angus – Onda stenar Sabine Gruber – Mira och Irma Valeria Parrella – Väntrum […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.