Recension: Gruber, Sabine; Mira och Irma; 2007

Mira och IrmaMira och Irma är en helt färsk översättning av Sabine Grubers Über nacht. Thorén och Lindskog, som ger ut tysk litteratur, står för utgivningen och Jörn Lindskog har översatt. Sabine Gruber är från Sydtyrolen i Italien och jag fick tips av min vän Barbara att läsa henne, men då var boken redan på väg till mig! Det kände mycket bra som en första bok till den tyska hösten.

Mira bor i Rom och arbetar på ett sjukhem. Irma bor i Wien och arbetar som kulturjournalist. Miras liv är ganska trist och hennes äktenskap är kärlekslöst. Irma är ensamstående mor och inleder ett förhållande med en man hon inte vet om hon vill ha. Irma är nyopererad med ny njure och hon kan inte släppa tanken på vem det är som donerat henne den.

Historierna vävs samman på slutet och samtidigt som det kanske var ganska förutsägbart så blev jag överraskad och glad över slutet. Jag tyckte att Miras berättelse var ganska tråkig och läste de delarna lite snabbare så att jag skulle få läsa den mer spännande Irmas berättelse. Det gjorde på sätt och vis boken lite ojämn, men å andra sidan måste man väga in slutet och då såg jag en poäng i alltihop. Det går inte att bli tydligare än så utan att gå in på avslöjande detaljer.

Ensak som jag fastnade lite extra för var författarens liberala syn på homosexualitet. För en svensk är det inget konstigt att huvudpersonens bror är bög och att hans pojkvän hjälper till med hämtning och lämning av barnet, men författaren bor i det något mer konservativa Österrike. Jag har själv bott där och blev lite förvånad, men samtidigt borde jag kanske inte bli det med tanke på de flesta jag känner i Österrike är homosexuella och några har till och med barn ihop. Jag fick en känsla av att världen förändras, även Österrike.

På många sätt är jag glad att jag läste Mira och Irma. Det är en bra bok som jag rekommenderar, men för mig personligen så fick jag en stor portion Wien som jag inte hade förstått att jag verkligen längtade efter.

Läs mer: Adlibris, Bokus, En trave böcker

3 pingar

  1. […] har skrivit boken Mira och Irma som är en spegelhistoria om två kvinnor i Rom och Wien. Hon är född i Meran i Sydtyrolen […]

  2. […] Läs hennes bok Mira och Irma. […]

  3. […] – Murgrönan Italien berättar Michela Murgia – Själamakerskan Milena Angus – Onda stenar Sabine Gruber – Mira och Irma Valeria Parrella – […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.