EU-läsning: Frankrike

Frankrikes flaggaFrankrike är ett land varifrån jag läst ganska mycket litteratur. Därför tyckte jag i den här EU-läsningen inte att det behövdes så mycket förberedelser. Men det blev ändå några extra böcker och precis när jag var klar hade bokförlaget Sekwa, som ger ut franskspråkig litteratur, julmarknad och jag köpte på mig flera stycken till förmånliga priser. Med andra ord har jag på inget sätt avslutat min franska läsning, den har bara börjat.

Erfarenheter av Frankrike som bokland

Mina erfarenheter av Frankrike är mer äldre litteratur än samtida. Jag har läst Voltaire och gamla filosofer som Rousseau och Montesquieu. Christine de Pizan har jag också läst ganska mycket av. Sedan har jag läst några nobelpristagare; Sartre, Le Clezio och Modiano. Annars är det främst Simone de Beauvior som jag återkommer ofta till.

Fransk litteratur i Feministbiblioteket

Simone de Beauvoir. Så klart. Av annan fransk litteratur finns det mycket från kvinnor födda och uppvuxna i andra länder; Senegal, Vietnam och Algeriet. Nina Bouraoui är en stor favorit. Jag har börjat läsa samtida fransk litteratur som Marie Darrieussecq, men mer ska det förhoppningsvis bli mer av sådant.

Nya erfarenheter inför EU-utmaningen

Det blev både romaner och noveller och alla har originalspråk franska. Istället markerar jag födelseland för författare, eftersom det visar på vilken mångkulturell författarscen som finns i Frankrike.

Julia Kristeva – Samurajerna: Jag läste den egentligen för att Kristeva är född i Bulgarien, men det är kanske mer aktuellt för Frankrike eftersom Kristeva var en stor och tongivande feminist där. Född i Bulgarien.

Nina Bouraoui – Pojkflickan: En av mina favoritförfattare från Frankrike. Boken handlar om att vara annorlunda och varken passa in i sin könsroll eller sin etnicitet. Född i Algeriet.

Dominique Dyens – Smitning: En märklig roman med olika parallella skeenden. Roligt med något annorlunda från den samtida litteraturen. Född i Frankrike.

Novell-lördag:

Karima Berger – Blod Röd Oskuld: Om hederskultur i Frankrike. Född i Algeriet.

Linda Lê – Tala till mig: Om spelmissbruk. Född i Vietnam.

Christine Avel – Skulle Tchen lyfta upp myggnätet?: Om sex och litteratur. Född i Frankrike.

Marie-Hélène Lafon – Liturgi: Om män som har kvinnor i sitt våld. Född i Frankrike.

Marie Darrieussecq – Penthesilea, första slaget: Om amasoner i Grekland. Född i Frankrike.

Simone de Beauvoir – Marcelle: Om äktenskap, sex och klasskillnader. Född i Frankrike.

Nästa EU-land

Nästa EU-land är Grekland och där har jag verkligen sökt med ljus och lykta för att hitta något översatt, men det verkar bara vara Tranan som gett ut något av kvinnliga grekiska författare.

Fransk litteratur

När jag får tid över ska jag läsa ännu mer franskt. Dessa böcker fyndade jag på Sekwas julmarknad i veckan (den understa är amerikansk). Kanske en fransk vår? Jag får fundera på det i alla fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.