Recension: Lê, Linda; Tala till mig; 2002

Frankrike berättarInom ramen för min EU-läsning ville jag passa på att läsa noveller ur Tranans samling Frankrike berättar: där vi står nu. Jag har valt ut dem jag tyckte platsade bäst i Feministbiblioteket och recenserar dem en och en.

Linda Lê är född och uppvuxen i Vietnam, men bor sedan åtta års ålder i Frankrike. Novellen Tala till mig handlar om en man som var spelmissbrukare i Vietnam innan han kom till Frankrike. Hela perspektivet är visserligen mannens, men i bakgrunden, det vi inte får veta något om förrän på slutet, är hans hustrus fruktansvärda lidande.

Jag tyckte om den här novellen, fastän huvudpersonen var så osympatiskt. Hon skriver i jagform och du som läsare får verkligen insikt i spelarens tankegångar. Linda Lê gör det bra och det hemska slutet är ett passande slut på novellen. Trots att det handlar om en man tycker jag att det är feministiskt på något sätt. Den drabbade får inte komma till tals, men hon gör störst intryck.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.